Hans Alberse

Burgemeester gemeente Oude-IJsselstreek

Wat is uw beeld van het EMK?

Een koor dat al 100 jaar bestaat, dat geeft eigenlijk voldoende aan wat voor soort koor dit is: mensen die al 40 jaar en langer lid zijn. Het Ettens Mannenkoor is een enorm enthousiaste vereniging die zichzelf op de kaart heeft weten te zetten, niet alleen in Etten zelf maar in onze hele gemeente en zeker in de hele Achterhoek. Zoals ze zelf zeggen: “Het zingen zit ons in het bloed!”

Het EMK is geen vereniging meer maar een grote familie.

Burgemeester Hans Alberse

Waarom vindt u het EMK anders dan andere koren?

Laat ik vooropstellen dat ieder koor anders is met eigen kenmerken en kwaliteiten. Het Ettens Mannenkoor kenmerkt zich natuurlijk door hun 100-jarig bestaan. Hun liedjes in dialect en de verbondenheid die het Ettens Mannenkoor houdt met het eenvoudige, harde en eerlijke boerenleven. What you see is what you get.

Wat is uw meest mooie herinnering aan het EMK?

Het zijn er eigenlijk twee. Allereerst het optreden van het Ettens Mannenkoor bij de mooie en eenvoudige bevrijdingsherdenking in Etten op 31 maart 2012 bij het monument in Etten. De bevrijdingsherdenking vind ik altijd indrukwekkend en het koor leverde het afgelopen jaar  een belangrijke bijdrage.

Daarnaast het jaarlijks Steenovenconcert  in de voormalige steenovenfabriek in Etten.

Het ruwe en ruige van het gebouw gecombineerd met het grote koor van bijna 100 mannen wat soms heel klein kan zingen geeft een bijzondere sfeer.

Waarom raadt u aan om naar jubileumconcert van het EMK te gaan?

Er is zoveel werk door zoveel vrijwilligers verzet om het jubileumconcert te organiseren. En er is heel veel bereikt tijdens het organiseren van dit jubileumconcert. Zo komt Guido’s Orchestra spelen en belooft dit concert een geweldig succes te worden. En ik kan u overigens verzekeren dat het altijd een feestje is om een concert van het Ettens Mannenkoor bij te wonen.