Jaargang 2 nummer 1

Beste lezer van de Nieuwsbrief van het Ettens Mannenkoor,

In het 100-jarig jubileumjaar 2013 is de Nieuwsbrief gestart met aan alle mensen die op de hoogte willen zijn van het koor nieuwsfeiten te communiceren. Uit de reacties van velen blijkt het welkome en informatieve post te zijn en we gaan hiermee door! De redactie van de Nieuwsbrief heeft het warme onthaal door de lezers begrepen en heeft het bestuur gevraagd om dóór te mogen gaan. Dat verzoek is natuurlijk ingewilligd, want wat goed is mag blijven en we willen U –fan van het EMK- op uw wenken bedienen.

Bij concerten is het altijd onze bedoeling ons publiek optimaal te verwennen en met maximale verrassing in het programma voor de dag te komen. Wij zijn blij dat onze concerten zo goed bij U aankomen, al kost dat de zangers soms veel moeite. Die moeite nemen bestuur en zangers graag, want als het niet moeilijk is zou iederéén een mooi concert kunnen geven. Ondanks het feit dat het koor bestaat uit amateurs willen we wel op professioneel niveau zingen. Het Ettens Mannenkoor is erg gelukkig met de professionele begeleiding door dirigent Nick Moritz en vocal coach / begeleidster / soliste Armanda ten Brink. Met die geweldige hulp stijgt de zangvaardigheid van onze zangers enorm en dat geeft een heel fijn gevoel bij onszelf én bij onze luisteraars. En dat is nou net wat het koor wil bereiken: mensen raken. 

Als uw koor U raakt met een lach of een traan is dat het mooiste dat wij kunnen bereiken!

Die kick – rush – wauw is waar we het voor doen. Soms voel je dat je dat bereikt en soms net niet. De laatste tijd is dat goede gevoel er steeds vaker en dat komt met name ook door de goede sfeer tussen de zangers onderling. Wat dat betreft lijken we wel op een kernploeg op weg naar de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen. Wij doen ons best om die goede flow te behouden en uit te bouwen en als U ons blijft steunen door uw aanwezigheid en uw lidmaatschap van de Club van Honderd zullen we telkens weer met plezier samen komen.

Tot spoedig weerziens,

Chrysto Wormskamp, voorzitter Ettens Mannenkoor

EMK concerteert in Wenen en München

Kijk, dat staat! Het EMK gaat concerten geven in München en Wenen. Geen vrije optredens in een willekeurige kerk, maar echte, betaalde concerten in volwaardige concertzalen. Dat zeggen niet veel koren in deze tijd ons na: “We treden op in de Orangerie van Schloss Schönbrunn en in het Kurhaus van Bad Tölz.” Dat klinkt, dat staat, daar mogen we trots op zijn.

Bad Tölz zal niet iedereen kennen, maar het Tölzer Knabenchor is een absoluut begrip in de wereld van de klassieke muziek. Zoeken naar Tölzer Knabenchor geeft op Google dik 17.000 hits in 0,3 seconden. Met dat koor gaan we zingen in een zaal die je misschien met het Kurhaus in Scheveningen kunt vergelijken. Top dus! Een tweede optreden met hen is in München in de St. Heinrich. Dat is een kerk waar men veel aan muziek doet, zoek daar ook maar eens naar op internet. Twee concerten dus met een professioneel topkoor. Dat roept meestal wel het beste bij ons naar boven. Ik kijk er echt naar uit.

Ook in Wenen staan we samen met een grote naam op de planken. De Wiener Männergesang-Verein geeft op Google zelfs meer dan 26.000 hits in nog geen 0,2 seconde. Dit koor heeft vooral een onschatbare traditie. Een nobel gezelschap waaraan Johann Strauss composities opdroeg, dat door  Keizer Franz Josef met eerbetuigingen werd overladen, dat regelmatig heeft opgetreden met de Wiener Philharmoniker en is opgericht in 1843. Het concert met zo'n club gaat ons veel plezier bezorgen.

 

Ook in Wenen hebben we nog meer te doen. We treden er op in twee fantastische kerken. De Peterskirche is al de moeite waard. Een prachtige barokkerk met een fraaie koepel. Hij is rijkelijk versierd en velen vinden hem zelfs mooier dan de Stephansdom. Ik ben benieuwd hoe hij klinkt. Het echte snoepje van de week wordt toch de Stephansdom. Daar wil iedereen wel zingen. Op de site van de kerk staat zelfs een apart linkje voor koren die zich daarvoor aan willen melden. Wij mogen er een half uur met onze zang vullen en dat gaan we op glorieuze wijze doen.

Na de viering van het honderdjarig bestaan, wordt deze koorreis een nieuw hoogtepunt in het bestaan van ons EMK. De busreis wordt vast niet het mooiste deel van de reis, maar ik kan niet wachten om in te stappen.

Nick Moritz
Dirigent

Nieuws van de Club van Honderd

Op de eerste plaats kunnen we meedelen dat op zaterdagavond 25 oktober het concert is voor de leden van de Club van Honderd. Samen met het bestuur van het EMK hebben we gekozen voor een mooi concept. We willen de leden van de Club van Honderd een exclusief concert aanbieden in Zaal Köster. De insteek is om er een mooi concert van te maken waar we de leden van de Club van Honderd in een intieme sfeervolle omgeving ontvangen en vermaken.

Een bijkomstigheid is dat het concert, zoals het er nu uit ziet, exclusief toegankelijk is voor certificaathouders. Er is dus vooralsnog geen extra of openbare kaartverkoop.

Wil je hierbij zijn, maar je bent nog geen lid van Club van Honderd, meld je dan bij één van de bestuursleden van de Club van Honderd, dan schrijven we je meteen in als lid en krijg je ook een uitnodiging voor 25 oktober. Het concert is zeker een aanrader!

EMK gaat en staat voor kwaliteit. Zowel in zang, organisatie als faciliteiten. Denk aan dirigent, vocal-coach en diverse ondersteunende commissies. Alles wordt in het werk gesteld om zo goed mogelijk te presteren.

Eén van onze belangrijkste faciliteiten is onze piano. Door het vele gebruik, maar ook transport naar concerten is deze onlangs gereviseerd, zodat deze weer optimaal benut kan worden bij concerten.

Gebleken is dat onze piano veel te lijden heeft onder het transport. Al is het maar naar de overkant van de straat naar de kerk. Dat is al een vervelende trip voor een gevoelig instrument als een piano.

We zijn zowel zuinig op ons materieel als op "onze jongens" die met de piano moeten "sjouwen". Zij tillen de piano op een karretje, wat de rug zeker niet ten goede komt en instabiel is. Reden genoeg om dit te vereenvoudigen. Het bestuur van het EMK heeft een verzoek bij de Club van Honderd neergelegd om hierbij te willen helpen. Graag biedt de Club van Honderd het koor een transportkar voor de piano aan. Dit zowel voor behoud van kwaliteit van de piano, als voor het welzijn van "onze jongens".

Daarnaast hebben jullie al vaak "ervaren" dat Armanda zeer fanatiek tekeer gaat achter de piano en tijdens repetities de pianokruk ook regelmatig gebruikt als podium om ook voor de achterste rijen goed zichtbaar te zijn. Dit heeft ertoe geleid dat de pianokruk niet meer in hoogte verstelbaar is. Naast de transportkar bieden we het koor een nieuwe pianokruk aan.

Wij hopen dat we op deze manier wederom kunnen bijdragen aan de kwaliteit en continuïteit van ons koor.

Niels Berendsen
Voorzitter Club van Honderd

Dit jaar is  Muziekvereniging Concordia uit Eefde onze gast.

Maandag 14 juli, aanvang 20:00 uur

Toegang is gratis
We maken kosten, om deze te dekken vragen wij u - na afloop - een vrije gift