Jaargang 2 nummer 2

Beste lezer,

Vooruitblikken naar de toekomst doen we bij het Ettens Mannenkoor regelmatig. Natuurlijk is dat wat geweest is fantastisch en daar moeten we ook echt van genieten. Want samen genieten maakt dat we ons verbonden voelen met elkaar en dat geeft verbindingen naar de toekomst. Op dit moment is het voor zangers en volgers van het EMK goed genieten met de reis naar Oostenrijk en Bayern vers in de herinnering. We kunnen ons al weer verheugen op een bijzonder Steenovenconcert en mooie Kerstconcerten. Bestuurlijk gezien is 2014 klaar. Dat klinkt misschien vreemd, maar alles is georganiseerd en moet alleen nog uitgevoerd worden. Daarom focussen wij ons in het bestuur van uw club op 2015 en daarna. In de toekomst moeten we ons waarmaken en kunnen we nog veel mooie dingen doen.

Het spreekwoord zegt “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we binnen de club veel jeugd hebben en dat de aanwas elkaar vlot opvolgt.

 Ik wens iedereen volle bak genieten van mooie momenten met het EMK toe en goede focus op de toekomst.

Chrysto Wormskamp, voorzitter Ettens Mannenkoor.

Ettens Mannenkoor terug van succesvolle koorreis naar Wenen en München.

Na een succesvolle achtdaagse koorreis is het EMK teruggekeerd in Etten. In het zonovergoten Wenen werd een concert gegeven in de concertzaal van het slot Schönbrunn, samen met het Wiener Männergesang-Verein. Wolfgang Amadeus Mozart gaf er ooit concerten en André Rieu liet voor zijn tournees het slot als decor nabouwen. De Weense zangers verdedigden met verve vertrouwde mannenkoorwerken van componisten als Robert Stolz en Johann Strauss. De Wiener Männergesang-Verein (WMGV) is één van de bekendste en oudste mannenkoren in de wereld. Het koor werd opgericht in 1843 en zong meermalen voor de Oostenrijkse keizer. Johann Strauss droeg meerdere werken aan het gezelschap op, onder andere An der schönen blauen Donau. Naast dit werk zong het koor nu bekende hits als het Jägerchor uit de Freischütz en uiteraard Wien, du Stadt meiner Träume werd ook met het juiste gevoel voor stijl vertolkt. Het Ettens Mannenkoor, onder leiding van Nick Moritz, schitterde in eigentijds repertoire dat door het publiek met enthousiasme werd begroet. Nummers als Can You feel the Love Tonight van Elton John, Who wants to live forever van Queen en Here’s to the Heroes van de Ten Tenors werden in speciaal voor het koor geschreven bewerkingen gezongen. Emotie, humor en dynamiek waren hoorbaar aanwezig. De ruim tachtig ‘keerls uut Etten’ kregen het publiek op de banken met spetterende weergaven van nummers als Oh, when the saints en What shall we do with the drunken sailor. Ondanks het prachtige weer in Wenen op deze zondagmiddag is het concert met ruim 500 mensen volledig uitverkocht. 

De volgende dag volgden concerten in de Stephansdom en de Peterskirche. Ook nu is het prachtig weer. De voorzitter van de WMVG, de heer Mandl, is onze zeer vriendelijke en gastvrije gids. Het lopen van de Heldenplatz, langs de Hofburg naar de Stephansdom is een ontspannen wandeling door een zonnig en relaxt Wenen. Alle gebouwen zien er prachtig en zeer goed onderhouden uit in deze mooie en letterlijk ook schone stad. Op deze maandag zijn er veel mensen op straat en ook de terrassen in de autovrije binnenstad zitten vol. Ook de Stephansdom is goed gevuld met toeristen van allerlei pluimage. Het is een eer voor een koor om te mogen optreden in deze reusachtige kerk en de dirigent zegt bij het inzingen dat elk koor in Nederland dat hier gezongen heeft dit vol trots op zijn website heeft staan. Het EMK begint met het Benedictus en een excellerende Armanda ten Brink. In het Izje Cheruwimi doen de koorklanken het publiek smelten. In overleg met de heer Mandl wordt rondom de Stephanzplatz en de Tuchlauben een openluchtoptreden verzorgd. De hoge gebouwen absorberen de klanken en geven een verrassend effect. In de Jungferngasse probeert het EMK de Duitse versie van de Keerls uut Etten. Daarna verdwijnt het koor in de crypte van de Peterskirche voor het inzingen. Tijdens het magistrale orgelgeluid stelt het EMK zich op in deze kleine kopie van de Sint Pieter. De ronde vorm van deze kathedraal is een unieke ervaring voor zangers en publiek. De klanken in Dobra Noc sterven in schoonheid, “ruh in Frieden zwischen Blumen, ruhe sanft in stiller Nacht”. 

Na een busreis via Salzburg volgt op 28 mei een concert met het Männerchor van het Tölzer Knabenchor in Bad Tölz, 60 km ten zuiden van München. Het Tölzer Knabenchor is een professioneel instituut met een eigen opleiding waar de jongens vanaf jonge leeftijd intern worden klaargestoomd voor een mooie carrière in de muziek. Met een onwaarschijnlijke trefzekerheid brengen de jonge mannenstemmen traditionele Duitse liederen ten gehore. Het uit Nederland meegereisde publiek was diep onder de indruk van dit prachtige koor. Van een kleine groep van nog geen twintig zangers had men niet zoveel volume en klankzuiverheid verwacht. Het Duitse publiek reageerde net zo positief verrast op de zang van het Ettens Mannenkoor. Op 29 mei volgde nog een concert met het zelfde koor in de Helenakirche in München.

We kunnen terugkijken op een zeer succesvolle week met mooie concerten!

Terborg Stad Zingt

Korenfestival Terborg Stad Zingt

Zaterdag 28 juni 2014

Kaak Nederland Varsseveldseweg 20a
Terborg

Het EMK zingt van 22:30 tot 23:00 uur en wij zijn daarmee de afsluiting van deze avond.

De toegang is gratis. 
Voor meer informatie zie www.zangersfestival.nl

Bij het jaarlijkse Steenovenconcert in Etten op 14 juli, traditioneel de sluiting van het seizoen, treden dit jaar het Ettens Mannenkoor en muziekvereniging Concordia uit Eefde op twee podia gezamenlijk op. Dit concert belooft dit jaar net zo’n spektakel te worden als het gezamenlijke concert dat deze twee verenigingen op 8 maart in een uitverkochte Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen gegeven hebben. Dit concert was de afsluiting van het jubileumjaar dat beide verenigingen ter gelegenheid van hun 100 jarig bestaan in 2013 vierden.

De samenwerking op 8 maart van deze twee enthousiaste verenigingen met ervaren en deskundige dirigenten is uitstekend bevallen. Voor een geanimeerd publiek werden diverse bekende en nieuwe werken uitgevoerd. Een krant schreef onder andere: “Een toegift kon na een staande ovatie natuurlijk niet ontbreken. Het werd “Kalinka”. Kalinka is de Russische benaming voor de plant die in Nederland bekend staat als de Gelderse Roos. Het zal niet voor niets zijn dat deze twee bloeiende verenigingen uit Gelderland dit stuk kozen als afsluiting van hun jubileumjaar.”

Tijdens het Steenovenconcert op 14 juli zullen beide verenigingen, gezamenlijk (met rond de 150 uitvoerenden!) en afzonderlijk, opnieuw bekende en minder bekende werken ten gehore brengen. Onder andere bekende nummers als de “Exodus Song”, “Conquest of Paradise”, “Kalinka” en “The Battle Hymn of the Republic” worden gezamenlijk opgevoerd. Ook de bekende musicalcompositie “A Concert Celebration” van Andrew Lloyd Webber wordt op deze concertavond ten gehore gebracht.
Het bijzondere aan dit concert is de ongedwongen sfeer en de unieke locatie waar dit concert gegeven wordt. Voor het zestiende jaar wordt de loods van de voormalige steenfabriek “De IJssel” omgetoverd tot een unieke concertlocatie waar de twee verenigingen zich op zonnige wijze presenteren. Vorig jaar werd de opeenvolgende reeks tijdelijk onderbroken door het grote jubileumconcert van het Ettens Mannenkoor op 6 juli met Guido’s Orchestra.
Tussen twee campings en met een zomers repertoire heeft dit concert alle nodige ingrediënten in zich om volop in vakantiestemming te komen.

Maandagavond 14 Juli
Aanvang 20:00 uur
Oude IJsselweg 28, Etten
Toegang gratis, een vrije gift wordt aangeboden.

Club van Honderd

Op 14 juli hopen we bij het Steenovenconcert weer veel van onze trouwe Club van Honderd leden te begroeten. Een vaste club mensen die betrokken is bij het koor.
Tijdens de koorreis naar Wenen en München hebben de bestuursleden van de Club van Honderd deze betrokkenheid ook weer ervaren en mochten we enkele nieuwe leden begroeten. Het is altijd weer fijn om mensen te mogen verwelkomen bij onze club.

Het Steenovenconcert staat inmiddels bekend als “het concert” waar veel (jonge) mannen “gestrikt” worden om na de vakantie opgehaald te worden als aspirant lid van het koor. 

Wij hopen van harte dat het koor u tijdens het Steenovenconcert weer weet te raken en daar zijn wij blij mee.

Als u iets wilt doen richting het koor, denk dan eens aan de Club van Honderd. 

Wellicht dat we u ook kunnen “strikken” als lid van de Club van Honderd. Samen met u willen we dit mooie koor in stand houden en verder uitbouwen.

Dan hopen wij u na het Steenovenconcert te mogen begroeten bij het Club van Honderd-Concert op zaterdag 25 oktober. We willen de leden van de Club van Honderd een exclusief concert aanbieden in Zaal Köster. De insteek is om er een mooi concert van te maken waar we de leden van de Club van Honderd in een gezellige sfeervolle omgeving ontvangen en vermaken. Een bijkomstigheid is dat het concert, zoals het er nu uit ziet, alleen toegankelijk is voor certificaathouders. Er is dus vooralsnog geen extra of openbare kaartverkoop.

Zaterdag 25 oktober exclusief Club van Honderd concert