Jaargang 2 nummer 3

---

Beste lezers en lezeressen van de Nieuwsbrief van het Ettens Mannenkoor,

Fijn dat u het EMK volgt. De zangers, het bestuur en de dirigenten doen hun best om u aangenaam te verrassen en een fijn concert of evenement te bezorgen en het is mooi dat het bij u aankomt. Want alles draait om u! Het EMK is druk met van alles om zo optimaal mogelijk voor de dag te komen, en dat doen we in belangrijke mate voor u. Blijkbaar vallen onze activiteiten bij u in vruchtbare bodem want wij zien een stijgend aantal bezoekers bij de concerten en een stijgend aantal leden bij de Club van Honderd.

Natuurlijk doen we wat we doen ook voor ons eigen plezier, ja dat moet zelfs. Want als wij wat we doen met plezier doen komt dat bij u ook over en steekt het u aan. Het laatste Steenovenconcert is daar een mooi voorbeeld van: dirigenten, solisten, zangers, muzikanten hadden samen veel lol en daarvan heeft u weer plezier – dan is de cirkel rond en gaat de EMK trein rollen.

Die trein rolt alweer ruim honderd jaar en maakt nog immer vaart. In het bestuur zijn we bezig het archief op te schonen en te verhuizen, locaties daarvoor te bezoeken en begrotingen te vergelijken, beleid voor de toekomst te bepalen en vast te leggen.  De zangers zijn actief met het instuderen van nieuw werk en puntjes op de i te zetten van bestaand werk, de commissies zijn actief met deeltaken die de bouwsteentjes zijn in de organisatie van het EMK, en altijd gonst het van actieve mensen in en om het EMK.

Dat is aantrekkelijk voor u als toeschouwer, maar ook als deelnemer. Zo besloten dit jaar al 6 mannen te gaan zingen bij het EMK en staan er nog wat in de wachtrij om te beginnen. Misschien denkt u: “Dat is voor mij te hoog gegrepen. ”Nou, dan daag ik u uit om eens te komen kijken/luisteren en voorzichtig wat deel te nemen op de repetitie maandagavond vanaf 19:45 bij Köster. Er is grote kans dat u de belevenis vaker wilt meemaken, en dat mag. Graag zelfs, u bent van harte welkom. Ik denk de aanwas van het koor te maken heeft met PLEZIER in wat je doet. Als je doet wat je moet doen en daar PLEZIER aan beleeft ben je bezig met wat belangrijk is voor jou en dat raakt andere mensen ook. Dáár wil het Ettens Mannenkoor mee bezig zijn: plezier hebben in wat je doet en daarmee anderen raken. Dat kan met een lach van geluk of een traan van ontroering zijn – als wij u weten te raken gebeurt er iets moois.

Veel plezier in of bij het Ettens Mannenkoor,

Chrysto Wormskamp, voorzitter

---
Website Stichting Care Travel

Benefietconcert

voor de Stichting

CARE Travel

Op zondag 19 oktober geeft het Ettens Mannenkoor om 14.30 uur een benefietconcert in de H. Mauritiuskerk in Silvolde. De opbrengst van dit benefietconcert is volledig bestemd voor de Stichting CARE Travel in Silvolde.

´Uw uitstapje is onze zorg`

Stichting CARE Travel organiseert kleine uitstapjes en activiteiten op bijzondere locaties voor mensen die wat extra zorg nodig hebben in wat voor vorm dan ook: mensen die gebruik maken van thuiszorg, mensen in een isolement, bewoners van aanleunwoningen, maar ook bewoners van zorginstellingen en mantelzorgers.

De Stichting CARE Travel probeert persoonlijke aandacht te geven en zo goed mogelijk tegemoet te komen aan individuele wensen.

Een activiteit of uitstapje is altijd kortdurend (een deel van een dag) en een groep bestaat uit maximaal acht personen. De gasten worden opgehaald met de CARE Travel bus en er wordt gereisd in de directe omgeving. Voorbeelden van uitstapjes in juli en augustus 2014 zijn bijvoorbeeld een High Tea, een wijnproeverij, boottocht op de Rijn, middagje Engbergen, kersenmatinee in de Betuwe, e.d.

Er gaan vrijwilligers mee voor de extra zorg en aandacht.

Aan de deelnemers wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Het Ettens Mannenkoor steunt het sympathieke werk van CARE Travel van harte en wil door middel van dit benefietconcert een bijdrage leveren aan het werk van deze stichting.

Datum: zondag 19 oktober 2014
Tijd: 14.30 uur, kerk open 14.00 uur.
Plaats: H. Mauritiuskerk, Pr. Bernardstraat 4, Silvolde

Kosten toegangskaartje: € 7.50

Voorverkoopadressen:

Gendringen: PRIMA, Grotestraat 6
Etten: Café-Zaal Köster
Silvolde: Creatieplein, Markt 2
Terborg Bakkerij Ebbers
Terborg Ziet Moars Tabak

En natuurlijk ook op onze website www.ettensmannenkoor.nl

---
Meer informatie over de Club van Honderd

Concert voor leden

Club van Honderd 

Op zaterdag 25 oktober zal het Ettens Mannenkoor een besloten concert geven voor de leden van de Club van Honderd. De club van 100 is een club van trouwe supporters die meehelpt om het Ettens Mannenkoor financieel gezond te houden.

Daar doet het koor graag iets voor terug en dit concert is daarvan één van de uitingen.

Mocht u nog geen lid zijn van de Club van Honderd en graag dit concert willen bezoeken dan kunt u zich als lid aanmelden via onze site www.ettensmannenkoor.nl.

De Club van Honderd kent twee gangbare lidmaatschappen. Voor 50 euro beschikt u over twee kaarten (gratis of met korting) voor het speciale concert en voor 100 euro heeft u recht op vier van die gratis, of in prijs gereduceerde, kaarten. Bij het geselecteerde concert worden leden van de Club van Honderd ontvangen met koffie en zijn in de zaal mooie plaatsen voor hen gereserveerd. Het koor besteedt de financiële bijdrage van de Club van Honderd aan zaken die de kwaliteit van concerten bevorderen, zowel qua zang als qua uitstraling. Zo zijn in het verleden onder meer kleding tot complete kostuums toe en het concertpodium door de Club van Honderd aangeboden, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan speciale scholingsprojecten en de kosten voor de vocal coach.

---

Kerst met het Ettens Mannenkoor

Kerst lijkt nog ver weg en dat is het natuurlijk ook, maar voor het organiseren van concerten moet het koor vaak ver vooruit kijken. Op dit moment zijn er data voor kerstconcerten gepland op 12, 20 en 22 december.

Op 12 december zal het Ettens Mannenkoor een concert geven in de Grote of St. Jacobskerk in Winterswijk. Op 10 mei was het koor al in Winterswijk voor een concert in Theater De Storm met fanfare Crescendo uit Ratum. Dit concert was qua samenwerking en samenklank een groot succes gezien de voldoening bij de uitvoerenden, de reacties van het publiek en de recensies in de media.

Gezien de locatie voor het kerstconcert in deze middeleeuwse kerk in het centrum van Winterswijk, midden op de markt, zijn de omstandigheden uitstekend voor een sfeervolle uitvoering in een mystieke sfeer, goed passend bij de sfeer van kerstmis.

Op 20 december werkt het Ettens Mannenkoor in de H. Martinuskerk in Etten mee aan het  kerstconcert van de jubilerende harmonie Onderling Genoegen, één dag voor de officiële oprichtingsdatum van de harmonie in 1924. Vlak voor de kerst belooft dit een mooie samenwerking te worden tussen deze samen 191 jaar bestaande Ettense verenigingen.

Op 22 december is een kerstconcert gepland in de St. Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk.

---

Steenovenconcert met harmonie

Concordia Eefde

Het jaarlijkse Steenovenconcert, dit jaar met harmonie Concordia uit Eefde, was een groot succes. Alles werkte mee: het weer was goed, het publiek was enthousiast en de dirigenten Nick Moritz en Jos Pijnappel leidden afwisselend steeds de verschillende liederen en muziekstukken energiek in. Ze probeerden daarbij met veel humor een brug te vinden om een lied van het koor en een stuk van de harmonie zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Het publiek beloonde het afwisselende repertoire, van “Kalinka” en “The Battle Hymn of the Republic” tot “A concert Celebration” van Andrew Lloyd Webber steeds met gul applaus. Ook bij de deurcollecte van dit gratis concert werd gul gegeven.

Nick Moritz, dirigent EMK
Armanda ten Brink, vocal stem coach, pianist en solist EMK
Jos Pijnappel, dirigent muziekvereniging Concordia Eefde

---

Korenfestival Arti Sacrum Terborg 

Het Ettens Mannenkoor mocht op zaterdag 28 juni van 22.30-23.00 uur het korenfestival van het 150 jarige Arti Sacrum in Terborg afsluiten. Ondanks het late tijdstip was er nog veel publiek in de zaal en kon het koor nog met veel energie en enthousiasme zingen. Dit kwam ook tot uitdrukking in de prima beoordeling door de jury, waar wij natuurlijk heel blij mee waren!

---