Jaargang 4 nummer 2, juni 2016

Beste lezer van de nieuwsbrief van het Ettens Mannenkoor

Hier is alweer nieuws van het beroemde koor in Etten. Het EMK gaat samen met Harmonie Onderling Genoegen (ook uit Etten) de zondag openen op het 10-de Oude IJselstreek Muziekfestival. We maken samen muziek in de viering in de SSP-hal in Ulft en geven daarna een gezamenlijk concert. Dat doen we niet vaak, dus als u de Ettense gebundelde krachten eens samen wilt horen is dit uw kans!

Ook het jaarlijkse Steenoven-concert is een gratis gelegenheid om het EMK samen met U-nique te kunnen beluisteren. Dit is een ongedwongen en gezellig concert in de oude hal vlak bij Camping Scholtenhof in Etten, u bent van harte welkom om het begin van onze vakantie met ons te vieren.

Met Kerst gaat het koor een samenwerking aan met alweer een Ettense vereniging, vrouwenkoor Con Brio. Samen zingen we in de kerk in Etten en we verheugen ons op een projectkoor met nieuwe zangers en zangeressen die dan voor het eerst meedoen. Als u ook graag zingt, zing dan met de mannen of de vrouwen mee! U krijgt scholing en opleiding van de koren, een mentor in het koor begeleidt u in de muzieknummers en de repetities: kortom alles wat u nodig heeft is aanwezig!

Gemeente Oude IJsselstreek heeft koren en muziekverenigingen een korting op de subsidie opgelegd van 17%. Dat is voor veel verenigingen lastig, maar het Ettens Mannenkoor gaat dóór! Wij zetten alles in het werk om u zoveel mogelijk te laten genieten en vragen bij het Steenovenconcert slechts een bijdrage van u die u kunt missen. Zo kunt u zeker zijn dat we u blijven verrassen met aansprekende muziek. Tot spoedig! 

Chrysto Wormskamp, voorzitter Ettens Mannenkoor.

---

Het EMK treedt 19 juni op bij het Oude IJsselstreek Muziekfestival

Zondag 19 juni levert het Ettens Mannenkoor vanaf 10.00 uur samen met Harmonie Onderling Genoegen een bijdrage aan de oecumenische viering voorafgaand aan het Oude IJsselstreek Muziekfestival. Na een pauze volgt er vanaf 11.30 uur nog een uitvoering van het Ettens Mannenkoor en de Harmonie.

Het festival gehouden in de SSP hal op het DRU terrein in Ulft. De toegang is gratis.

---

 

Het Steenovenconcert is dit jaar op maandag 4 juli om 20.00 uur 

Het jaarlijkse Steenovenconcert (Oude IJsselweg 26 in Etten) als afsluiting van het zangseizoen zal het Ettens Mannenkoor onder leiding van Nick Moritz dit jaar geven op maandag 4 juli samen met popkoor U-nique uit Azewijn.

De vakantie wordt ingeluid met een concert zoals men dat van het koor gewend is. Een luchtig, gezellig en avondvullend programma van oude klassiekers en nieuw repertoire. Het bijzondere aan dit concert is de ongedwongen sfeer en de unieke locatie waar het gegeven wordt. Voor het achttiende jaar wordt de loods van de voormalige steenfabriek “De IJssel” omgetoverd tot een unieke concertlocatie. Tussen twee campings en met een zomers repertoire heeft dit concert alle nodige ingrediënten in zich om volop in vakantiestemming te komen.

Het belooft net als vorige jaren weer een spetterend concert te worden met een grote opkomst. Vorig jaar waren er ongeveer 900 bezoekers. 

De toegang is gratis, een vrije gift ter bestrijding van de kosten wordt aan het eind erg op prijs gesteld. Deze vrije giften helpen mee om dit concert in stand te houden.

Steenovenconcert 2015

---

Kerststemmen stralen: kerstconcert Con Brio en Ettens Mannenkoor 

Vrouwenkoor Con Brio en het Ettens Mannenkoor gaan samen een sfeervol kerstconcert geven op zaterdag 17 december in de St. Martinuskerk in Etten. Na het schitterende gezamenlijke Carmina Burana-concert voor een uitverkocht Amphion op 13 februari is dit het tweede gezamenlijk project in 2016. 

Het wordt een gedenkwaardig concert met prachtig nieuw gezamenlijk repertoire, onder andere het zo sfeervol en ingetogen Christmas Lullaby van John Rutter en Joy to the World. Aan het eind van het concert zingen de koren samen met het publiek Feliz Navidad. 

Kerststerren gezocht

De twee koren willen zangers (vrouwen en mannen) uitnodigen om samen met hen de hier boven genoemde nummers in te studeren en tijdens het concert op 17 december mee te zingen. Mensen die altijd al in een koor hebben willen zingen en ook mensen die daarvoor een beetje huiverig zijn krijgen professionele begeleiding, beginnende zangtraining, een maatje in het koor en supergezellige oefenavonden. Als start van dit project is er een gezamenlijke oefendag op 29 oktober in de repetitieruimte van de koren, Café-Zaal Köster in Etten. Vanaf deze dag tot het concert kunnen de gastzangers de wekelijkse repetitieavonden bijwonen, op woensdag voor de vrouwen en op maandag voor de mannen. 

The proof of the pudding is in the eating

Proef de Ettense koren, dan pas weet je hoe leuk het is! Als je mee wil doen of als je meer informatie wilt dan kan je contact opnemen via conbrioetten@gmail.com of info@ettensmannenkoor.nl

Vrouwenkoor Con Brio en Ettens Mannenkoor op 13-02-2016 in Amphion

---

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne 

Dit jaar heeft de clubkascampagne €460.98 opgeleverd voor het EMK.

Elke stem was dit jaar €2.34 waard. Er zijn dus 197 stemmen op het koor uitgebracht en we stonden daarmee op de 33e plaats van 532 verenigingen.

Door fusies van Rabobanken konden er meer koorleden meestemmen en was het te verdelen bedrag verdubbeld tot €100.000 vergeleken bij 2015 en 2014.

Gezien het aantal stemmen, het daarmee opgehaalde bedrag en de plaats die we daarmee innemen binnen de 532 deelnemende verenigingen kunnen we zeggen dat de Rabo clubkascampagne 2016 voor het Ettens zeer succesvol is verlopen. We zien dat het EMK ook bij zo’n activiteit nog steeds stemmen trekt en leeft onder de mensen!

Alle deelnemers heel erg bedankt! 

In 2015 heeft de clubkascampagne €283,72 opgeleverd voor het EMK. 

Er werden 164 stemmen op het koor uitgebracht en we stonden daarmee op de 35ste plaats van 324 verenigingen. Een stem was in 2015 €1.94 waard. 

Gegevens van 2014: op EMK uitgebracht 144 stemmen, 42ste plaats in een rij van 275 verenigingen. Opbrengst €306,72. Elke stem was in 2014 €2.14 waard. Beide jaren was er €50.000 te verdelen.

---

Gemeentebezuinigingen

De gemeente Oude IJsselstreek heeft aangekondigd sterk te willen gaan bezuinigen op subsidies aan verenigingen, dus ook op de subsidie aan het Ettens Mannenkoor. Het lijkt er nu op dat de subsidie met 17% verminderd gaat worden de komende tijd en in de komende jaren zal er nog meer bezuinigd gaan worden. Dit betekent dat ook het Ettens Mannenkoor moet nadenken hoe de tekorten die daardoor gaan ontstaan opgevangen kunnen worden.

---

Chris Derksen erelid

Op voordracht van het bestuur is Chris Derksen door de algemene vergadering van het Ettens Mannenkoor benoemd tot erelid.

Nadat Chris door een operatie niet meer mee kon zingen is hij zich op een bijzondere manier verdienstelijk blijven maken voor het koor. Elke maandagavond was hij tijdens de repetitie aanwezig, jarenlang, tot het echt niet meer ging en bleef zo uit de eerste hand op de hoogte van het wel en wee bij het koor.

Daarnaast verrichtte hij jarenlang hand- en spandiensten voor het koor. Zo bracht hij altijd alle convo’s met oproepen voor vergaderingen en optredens bij de leden thuis. Het Ettens Mannenkoor telt rond de 120 leden en die wonen lang niet allemaal in Etten! Ook hielp hij met het rondbrengen van het verenigingsblad De Stemband. Hij was jarenlang de voorman van de podiumbouwers.

Het koor is Chris erg dankbaar voor alle tijd en energie die hij jarenlang belangeloos in het koor gestoken heeft.

De oorkonde behorende bij het erelidmaatschap is Chris thuis uitgereikt door André Slutter, Chrysto Wormskamp (voorzitter) en Jan de Weerd (die deze foto’s heeft gemaakt).

---