Jaargang 7 nummer 1, februari 2019

Beste lezer van onze digitale nieuwsbrief 

Het Ettens Mannenkoor en Harmonie Orkest Concordia bestaan 105 jaar en vieren dat met een prachtig concert in schouwburg Amphion in Doetinchem op 16 maart aanstaande.

De filmmuziek die we zingen en spelen wordt ondersteund door beelden op een groot scherm die laten zien wat we zingen. Zo vertelt elk nummer zijn eigen verhaal en uit reacties na de uitvoering in Zutphen op 16 februari raakt het de bezoekers zeer! Mooi, dus wat we willen bereiken lukt. U kunt er nog kaarten voor kopen op www.amphion.nl en ook die beleving meemaken.

Later in dit jaar gaan we met het saxofoonorkest spelen tijdens ons Steenovenconcert en we gaan samen met hen op concertreis naar Praag (www.hetsaxofoonorkest.nl) . 

Als u bij het Steenovenconcert wilt zijn kan dat door 8 juli naar Etten te komen. Wees tijdig want bij 1000 bezoekers moeten we de toegang sluiten!

5-6-7 juni 2020 heeft het EMK weer een ander groots evenement: ‘Bezetting en Bevrijding’’ in Etten. Er komen tanks, jeeps, motoren, Duitse en Canadese acteurs in een groot openluchtspel met Toneelvereniging Etten en Harmonie Onderling Genoegen. We zetten scènes neer die tonen hoe de 2e Wereldoorlog in Etten beleefd werd, afgewisseld met bijpassende muziek. Kaarten komen op 16-3 in Amphion in de verkoop. 

Graag tot ziens bij onze evenementen, vriendelijke groet

Chrysto Wormskamp

voorzitter Ettens Mannenkoor

---

Jubileumconcerten ter gelegenheid van 105 jaar muziek in Etten en Eefde

Het Ettens Mannenkoor en het harmonieorkest van Concordia Eefde bestaan 105 jaar, beide opgericht in 1913. We besloten onze honderdjarige jubilea met een concert in de Buitensociëteit in Zutphen en een gezamenlijk optreden voor een 1000 koppig publiek tijdens het jaarlijkse Steenovenconcert in Etten. Net als bij onze honderdjarige jubilea in 2013 geven we nu een aantal gezamenlijke concerten. Na het concert in Emmerich op 22 oktober 2018 in het jubilerende Stadttheater, voor een uitverkochte en razend enthousiast publiek, gaat de drie theater tournee verder op 16 februari 2019 in De Hanzehof in Zutphen. 

De concerten hebben de titel 'Games 2 the Movies' meegekregen. In ongeveer 20 muziekstukken wordt een verhaal verteld van liefde, strijd, uitbuiting en avontuur. De muziek komt uit films als Star Wars, Highlander, Band of Brothers, Titanic, Exodus en Amistad. In de film Amistad gaat het om de strijd tegen uitbuiting van de slaven. Met nummers als 'Homeless' (alleen in Doetinchem), 'Sifuni Mungu' en 'Dry your tears Africa' wordt dit thema onderstreept. Liefde voor het leven en voor elkaar komt tot uiting in nummers als 'My heart will go on' en 'Can you feel the love tonight', maar ook met bijvoorbeeld 'Here's to the Heroes' en 'Hymn to the fallen' waarin de liefde voor elkaar tot uiting komt in de dankbaarheid voor hen die hun leven voor anderen hebben gegeven. Een tweede bron voor de muziek tijdens deze concerten zijn computergames als Civilization en Dragonborn. De muziek van koor en orkest wordt ondersteund door prachtige filmbeelden. 

Concert 16-02-2019 in Zutphen                       Foto: Pascale Drent fotografie

---

Concert in de Buitensociëteit in Zutphen op 16 februari 2019

Zaterdagavond 16 februari gaven het Ettens Mannenkoor en het Harmonieorkest van Concordia Eefde een grandioos en uitverkocht concert in de Buitensociëteit in Zutphen. In deze mooie, oude en sfeervolle zaal met een prachtige akoestiek werkten de dirigenten Nick Moritz en Stefan Blaak perfect samen tijdens dit tweede concert van de drie theatertour van het Ettens Mannenkoor en Het Harmonieorkest van Concordia Eefde. 

Bron: programmaboekje concert 16-02-2019 in Zutphen

Het was een prachtig concert in Zutphen. Het programma zoals hier boven beschreven was erg afwisselend en de filmbeelden, geprojecteerd boven koor en orkest, vormden een mooie aanvulling op het enerverende musiceren van koor en orkest. Het geheel werd op humoristische wijze gepresenteerd door cabaretière Hester Macrander.

Per mail ontving het koor de volgende reactie op het concert:

Van: Anja van Hamburg 
Verzonden: zondag 17 februari 2019 8:06
Aan: info@ettensmannenkoor.nl
Onderwerp: Concert in de Buiten sociëteit 

Geachte heren en lieve  dame,  

Een prachtig en indrukwekkend concert wat met overgave en overtuiging de zaal in werd gezongen. 

De stemcoach, steeds alert, fier zittend achter de piano, hield jullie goed in de gaten. 

Haar eigen stem klonk puur en oprecht, helder en vast en raakte je in het hart. Ondanks het kleine plekje dat nog beschikbaar was om te staan, was het niet minder groots.

Bedankt Armanda!! 

De solisten uit het koor moesten eveneens inschikken om te kunnen performen maar zij verdienen ook een compliment. Het was top! 

Het koor en haar dirigent zijn een eenheid: die klinkt zo zacht als het gevraagd wordt en zo imposant als het gewenst is.  

Hulde kearls uut Etten.  Heel erg bedankt.

Bedankt Nick Moritz! 

Misschien kunnen jullie op de site een gastenboek installeren om reacties te kunnen optekenen. 

Wij wensen jullie nog een geweldig jaar in blakende gezondheid en met veel aandacht voor zingen en genieten met elkaar.  

Wim en Anja van Hamburg

Eefde

 

De solisten van het koor hadden een belangrijke inbreng in het concert.

Armanda ten Brink als solist                             Foto: Pascale Drent fotografie

Foto: Pascale Drent fotografie.  Van links naar rechts: Frank Geurtsen, Niels Berendsen, Maik Dieker, Gert-Jan van der Storm en Maurice Ebbers

---

Het Ettens Mannenkoor in Games 2 the Movies, muziek uit films en games op 16 maart 2019 om 20.00 uur in Amphion Doetinchem

Het laatste concert van de drie theatertour van het Ettens Mannenkoor en het Harmonieorkest van Concordia Eefde is zaterdag 16 maart in Amphion in Doetinchem. Dit is de laatste kans om dit prachtige concert mee te maken! Koor en orkest zijn er terecht trots op dat ze dit in goede samenwerking samen tot stand hebben kunnen brengen. 

Het Ettens Mannenkoor en het harmonieorkest van Concordia Eefde nemen u mee in een wereld van verbeelding. Magische muziek en stoere mannenzang met bijpassende beelden. Dit concert laat horen en zien dat muziek in de film en in computergames een eigen hoofdrol vervult. Hoog oplopende emoties zijn in beeld onmogelijk te vangen. Muziek brengt warme gevoelens, tranen en woede naar het oppervlak. Waan uzelf aanwezig in Star Wars, Titanic of Once Upon a Time in the West.

Foto's Pascale Drent fotografie op 16-02-2019 in Zutphen

---

Agenda

- 16 maart 2019 20.00 uur Concert met Harmonieorkest van Concordia Eefde in Amphion Doetinchem. Kaarten voor dit concert kunt u bestellen bij Amphion via onderstaande link:
KAARTEN BESTELLEN

- 8 juli 2019 20.00 uur Steenovenconcert in Etten

- 6-10 september 2019 Koorreis naar Praag

- 5-6-7 juni 2020 Van Bezetting tot Vrijheid Etten

Zie ook www.ettensmannenkoor.nl

---
---