Concert in München met het Tölzer Männerchor

Na het ontbijt rijden we met de bus naar München. We komen langs de Allianz Arena, thuishonk van Bayern München. Het is duidelijk dan het seizoen voorbij is, want als we er aanleggen blijkt dat de hele grasmat verdwenen is (per vierkante meter verkocht?). Het is vandaag Hemelvaartsdag en in de dorpen waar we doorheen kwamen waren de winkels geopend als op zondag, dicht dus, behalve de bakkers. Hier in de Arena is in ieder geval de fanshop, lijkend op een kledingwinkel, open.

Stadion Bayern Munchen

We rijden door naar de binnenstad en ook daar zijn alle winkels dicht. Er lopen veel mensen op straat te flaneren. Het blijkt vaderdag te zijn: vaders mogen kennelijk met elkaar op stap en onder andere in en voor de Augustiner Bräu en het Hofbräuhaus, (met op de begane grond plek voor wel duizend mensen, die er op dit moment ook allemaal zijn) zien we veel groepen mannen zitten en lopen met een liter bier dichtbij en vaak in traditionele kledij (lederhose onder andere). In het Hofbräuhaus wordt net Tulpen uit Amsterdam gespeeld als we er doorheen lopen.

In de loop van de middag gaan we naar de St. Helenakerk om ons klaar te maken voor het concert van 17.00 uur met het Tölzer Männerchor. Het koor moet zich onder andere instellen op de grote galm van deze mooie moderne kerk. “Een grote galmbak, met een grotere galm dan de Stephansdom en de Peterskirche in Wenen samen,” zegt Nick Moritz de dirigent bij het inzingen. Dit betekent onder andere dat een aantal “snelle nummers” geschrapt worden omdat de galm deze snelheid niet kan bijhouden. Tijdens het inzingen blijkt er ook een voordeel te zijn: heel zacht zingend kan het publiek de klank zonder versterking toch nog goed horen.

St. Helena kirche

Het Tölzer Männerchor zingt eerst. Het is duidelijk dat deze getalenteerde jongemannen een fantastische scholing hebben gehad en nog steeds krijgen, zie het verslag van het concert van 28 mei in het Kurhaus van Bad Tölz. De 17 zangers zingen krachtig en met veel overtuiging en worden beloond met een ovationeel applaus.

Tölzer Mannenkoor

Daarna zingt het Ettens Mannenkoor, vandaag dus vooral de meer gedragen werken. Er wordt zowel fluisterstil als met vol volume gezongen, zowel lieflijk als overdonderend. Het publiek is enthousiast en ook het Ettens Mannenkoor wordt beloond met een gul applaus.

St. Helenakirche

Daarna volgen nog drie gezamenlijke liederen, waarbij de jongemannen van het Tölzer Männerchor tussen de gemiddeld iets oudere leden van het Ettens Mannenkoor komen staan. Omdat zij twee van deze drie liederen nog nooit gezien of gehoord hebben krijgen ze ieder direct een map met tekst en muziek aangereikt. Ook hier blijkt de gedegen scholing: ze zingen direct met het juiste volume en de juiste intonatie mee. De dirigent glimlacht regelmatig: hij lijkt verheugd over de kwalitatief goede zang en zal waarschijnlijk bij de fortissimo’s nog nooit zo’n groot volume op zich af hebben horen komen! De galm in de kerk helpt mee om het applaus na afloop echt overdonderend te laten zijn.We bedanken de jongemannen van het Tölzer Männerchor (en zij bedanken heel beleefd het Ettens Mannenkoor) en nodigen hen uit voor een tegenbezoek aan Etten!

Heel voldaan na deze lange dag rijden we terug naar ons thuishonk Lenggries.

Niks Almeloos knapen koor

Geplaatst in Koorreis 2014, Public.

Schrijf een bericht

Laat als eerste een berichtje achter!

Volgen?