Ettens Mannenkoor schittert in paleis Sissi

Na het ontbijt vertrekken de bussen naar Wenen. We rijden door de stad naar het slot Schönbrunn. We lopen eerst naar de achterkant van het gebouw, waar we op de trappen van het slot een groepsfoto maken. Daarna lopen we op eigen gelegenheid door het slotpark. Het is heel mooi weer en grote groepen Weners en toeristen brengen (een deel van) de zondag door in het park. Het is een indrukwekkend groot park met diverse gebouwen en stak uiteindelijk Versailles naar de kroon. Om 13.00 uur gaan we inzingen in de Orangerie in slot Schönbrunn waar we samen gaan zingen met het eerbiedwaardige Wiener Männergesang-Verein. Wolfgang Amadeus Mozart gaf er ooit concerten en André Rieu liet voor zijn tournees het slot als decor nabouwen. Het koor uit Etten schittert in eigentijds repertoire dat door het publiek met enthousiasme wordt begroet. De Weense zangers verdedigen met verve vertrouwde mannenkoorwerken van componisten als Robert Stolz en Johann Strauss.

De Wiener Männergesangverein is één van de bekendste en oudste mannenkoren in de wereld. Het koor werd opgericht in 1843 en zong meermalen voor de Oostenrijkse keizer, Johann Strauss droeg meerdere werken aan het gezelschap op. Concertreizen naar Duitsland en China bewijzen dat het koor nog steeds in trek is. Met hoogtepunten uit de rijke historie van de Weners wordt het publiek zondagmiddag onderhouden. Bekende hits als An der schönen blauen Donau, het Jägerchor uit de Freischütz en uiteraard Wien, du Stadt meiner Träume werden met het juiste gevoel voor stijl vertolkt.

De historie van het Ettens Mannenkoor is zeventig jaar korter en in het repertoire veel minder aanwezig. Het bekendste mannenkoor uit de Achterhoek presenteert zich energiek in meer eigentijds repertoire. Nummers als Can You feel the Love Tonight van Elton John, Who wants to live forever van Queen en Here’s to the Heroes van de Ten Tenors worden in speciaal voor het koor geschreven bewerkingen gezongen. Emotie, humor en dynamiek zijn hoorbaar aanwezig. De tachtig ‘keerls uut Etten’ krijgen het publiek op de banken met spetterende weergaven van nummers als Oh, when the saints en What shall we do with the drunken sailor.

Het Ettens Mannenkoor zong dus hoofdzakelijk in het Engels. Alleen in het hoog romantische Johannisnacht liet men de Duitse taal horen. “Speciaal voor deze reis hadden we meer Duitse nummers in studie genomen”, vertelt dirigent Nick Moritz hierover. “Als reactie op ons eerste programmavoorstel kregen we echter van onze gastheren te horen dat we echt meer Engels moesten zingen. Het Duitse repertoire kennen ze zelf wel, van ons wilden ze juist nieuwe ideeën over het repertoire opdoen. Daar hebben we graag gehoor aan gegeven.”

Na dit spetterende en met ruim 500 mensen al weken van tevoren uitverkochte concert rijden we ’s avonds met Nederlandstalige gidsen  door een sprookjesachtig verlicht Wenen. We parkeren op de Heldenplatz en lopen door de triomfboog het Hofburgcomplex binnen, ruim 600 jaar de zetel van het Oostenrijkse keizerrijk, dus onder andere van keizer Frans Jozef (1848-1916) en zijn vrouw Elizabeth, beter bekend als Sissi. Gedurende drie kwartier lopen we door het hele complex en een deel van de stad, om daarna na deze lange dag heel voldaan naar het hotel terug te keren.

Geplaatst in Koorreis 2014, Public.