Herdenking bevrijding Etten

Zondag 26 maart 2017 heeft de gemeenschap van Etten het feit herdacht dat 75 jaar geleden, tijdens de tweede wereldoorlog, een Stirling bommenwerper is neergestort aan de Tappenweg in het buurtschap Rafelder. Hierbij is de 7 koppige bemanning om het leven gekomen en begraven op het kerkhof in Gendringen.

Na de onthulling van een herdenkingsmonument aan de Tappenweg en een korte herdenking met de jaarlijkse kranslegging bij het oorlogsmonument aan de Dorpsstraat in Etten, heeft het Ettens Mannenkoor een bijdrage geleverd aan een groot herdenkingsconcert in de St. Martinuskerk, waaraan ook de andere Ettense muziek- en zangverenigingen Vrouwenkoor Con Brio, The Voices, Harmonie Onderling Genoegen en soliste Armanda ten Brink deelnamen, met als bijzondere gasten het vermaarde Pipercorps City of Apeldoorn Pipes and Drums en The Royal Canadian Legion Branch 005.

De kerk is tijdens dit concert afgeladen vol, met op de voorste rijen onder andere nabestaanden van de omgekomen vliegers uit Australië en Engeland, een oorlogsveteraan en de burgemeester en twee wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek. Na de binnenkomst door het middenpad van The Royal Canadian Legion en de tien pipers van City of Apeldoorn kan het concert beginnen. Op één na alle liederen waar het Ettens Mannenkoor een bijdrage aan levert zijn voor deze herdenking Engelstalig: Amazing Grace, Highland Cathedral (zoemend bij een optreden van de pipers), Abide with me, Land of Hope and Glory, We’ll meet again en het indrukwekkende Canadese volkslied Oh Canada. Bij Comrades in Arms is op de achtergrond in de kerk het geluid van overvliegende vliegtuigen uit de oorlog te horen. Het koor sluit af met het meezingen van het Wilhelmus.

Op het besloten gedeelte van de site van het Ettens Mannenkoor staat een brief van de werkgroep “Crash Stirling 1942-2017 gericht aan de zangers en dirigenten. Deze brief eindigt als volgt: “Een blijvende herinnering realiseren voor de mannen die het ultieme offer voor onze vrijheid hebben gebracht, dat is onze motivatie als werkgroep geweest. Het ontroert ons dat zoveel familieleden van de omgekomen bemanning de tijd en moeite nemen om zondag bij het herdenkingsprogramma aanwezig te zijn. Wij als werkgroep zijn erg dankbaar voor de spontane medewerking van de Ettense verenigingen, waarin een klein dorp groot kan zijn, dank jullie wel.” Deze brief is vóór het concert geschreven om het koor te informeren over de aanstaande herdenking. Na de herdenking en het concert kunnen we zeggen dat het een groots en ontroerend gebeuren is geweest, een waardige herdenking voor deze bemanning die bijgedragen heeft aan de bevrijding van ons land maar deze zelf niet heeft kunnen meemaken.

Foto Han Gerritsen

Op de maandag volgend op het concert vertelt Nick Moritz, dirigent van het Ettens Mannenkoor en Con Brio, tijdens de repetitie staande voor het koor, dat na het concert een Engels sprekende mevrouw naar hem is toegekomen, hem heeft bedankt en heeft gezegd: “This was the best day of my life.”