Koninklijk concert van Ettens Mannenkoor

Met een daverende uitvoering van de Carmina Burana en een zinderend voorprogramma heeft het Ettens Mannenkoor zaterdag 13 februari zijn reputatie van ‘een bijzonder’ koor waargemaakt. Een volgepakt Amphion genoot van een fantastische muziekavond waarin ook honderd vrouwenstemmen en een groot symfonieorkest een belangrijke rol speelden. Het concert kreeg een koninklijk randje toen dirigent Nick Moritz aan het eind van de avond werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Koorlid Henk Hengeveld en loco burgemeester spelt Nick Moritz de koninklijke onderscheiding op

Loco burgemeester (en koorlid) Henk Hengeveld spelt Nick Moritz de koninklijke onderscheiding op.

Met 871 toeschouwers werd zaterdag in Amphion een nieuw record neergezet. Nooit eerder waren er zoveel mensen in de grote zaal verzameld. De Carmina Burana spreekt enorm tot de verbeelding en het Ettens Mannenkoor weet wel raad met het werk. Samen met de vrouwenstemmen van onder meer Con Brio, Luscinia en de Ulftse Nachtegalen en de orkestrale glans van het Oost Nederlands Symfonie Orkest zorgden de ‘kearls uut Etten’ voor een energieke vertolking. Sopraan Armanda ten Brink ontroerde daarbij in haar vertolking van vrouwelijke onschuld en overgave, bariton Martijn Sanders klonk groots in zijn rol als de verleidelijke macho man en tenor Hendrik Veldink veroverde het publiek als de pijnlijk klagende zwaan aan het spit. Jubilaris Nick Moritz leidde de Carmina met vaste hand en wist koor, solisten en orkest te bewegen tot momenten van grote intimiteit tot krachtig donderende uitbarstingen.

Het podium van Amphion staat vol met muzikanten, zangers en solisten.

Samen met Armanda ten Brink geeft de dirigent al 25 jaar leiding aan het Ettens Mannenkoor. Dit werd ook gevierd met een afwisselend voorprogramma. Hierin zong het Ettens Mannenkoor, begeleid door het orkest, in nummers uit heden en verleden. Het publiek leefde mee met de vrolijke Radetzkymars en het verstilde ‘Vergin√© d’egli Angeli’. Men liet zich verrassen door de stoer grommende Skyrim-song uit de computergame Dragonborn en luisterde ontroerd naar de aangrijpende ode ‘Here’s to the heroes’. De selectie met hits uit musicals als Cats, Jesus Christ Superstar en Phantom of the Opera werd in de uitvoering met een nieuwe orkestbewerking een waar feest der herkenning.

Armanda schittert in haar solo

Het Ettens Mannenkoor klonk in dit alles als een klok en bewees, in de woorden van de jubilarissen, ‘een koor met een ziel’ te zijn.

Schrijf een bericht

Laat als eerste een berichtje achter!

Volgen?
wpDiscuz