Muzikale Opmars

Om 12.22 arriveert op zondag 12 april stipt op tijd de tot 180 meter verlengde Arriva trein op het station van Doetinchem. Deze extra lengte is nodig om alle koren, muziekverenigingen en schutterijen die vanuit Aalten meedoen aan de Muzikale opmars naar Arnhem te kunnen vervoeren, in totaal ongeveer 400 mensen.

Muzikale opmars

Het Ettens Mannenkoor heeft zich rond 12.00 uur in Doetinchem tussen het niet meer gebruikte gedeelte van de rails opgesteld en geeft een perronconcert onder een al stralende zon. Na dit concert roept burgemeester Niels Joosten vanaf het perron “Bravo!” en houdt een toespraak.

EMK tussen de rails op station Doetinchem

De muzikale opmars, een herdenking van de bevrijding van de Achterhoek en Arnhem, is een initiatief van de Montferlandse Vereniging voor Toerisme. Nadat eind maart en begin april 1945 de Achterhoek is bevrijd, bevrijden Britse troepen op 14 april Arnhem. Waar de Achterhoekers de bevrijding direct konden vieren, ondanks grote verwoestingen in onder andere Doetinchem, troffen de Britse troepen in Arnhem een volledig verwoeste en verlaten stad aan. De geëvacueerde bewoners konden pas enkele maanden later terugkeren. “Nu, 70 jaar na dato, brengen wij Arnhem zijn eigen bevrijdingsfeest met het beste wat de Achterhoek en Liemers te bieden hebben,” vermeldt het programmaboekje van de dag.

De trein vertrekt met een kleine vertraging door de vele instappers richting Arnhem en op de tussenliggende stations stappen andere koren en muziekverenigingen in. Op het perron in Arnhem wordt het direct heel vrolijk als muziekvereniging Volharding uit Beek begint te spelen. In een lange, levendige en kleurrijke stoet trekken we naar de binnenstad, waar we verdeeld over verschillende plekken optreden. Het Ettens Mannenkoor zingt voor de Openbare Bibliotheek, voor het gigantische 30 meter lange rode aardvarken. Het koor heeft er zin in met dit mooie weer en zingt verschillende nummers. Daarna lopen we via de Jansplaats, waar de terrassen vol zitten, naar het Jansplein en zingen voor de Koepelkerk met het gezicht naar het oude postkantoor. Het laatste optreden buiten is op het plein Land van de markt, tussen V&D en Primark. Hier is veel publiek dat dankbaar klapt.

EMK op het Jansplein voor de Koepelkerk

Diverse verenigingen presenteren zich buiten op het plein voor de Eusebiuskerk. Het Ettens Mannenkoor treedt binnen in de kerk op vanaf 16.00 uur tijdens het slotconcert, in aanwezigheid van onder andere de commissaris van de koning, diverse burgemeesters en vertegenwoordigers van de ambassades van Polen en het Verenigd Koninkrijk.