MUZIKAAL ONTHAAL CANADEZEN

Etten. Zaterdag 10 september staat Etten centraal op de eerste wandeldag van “In Our Fathers Footsteps”.  Ongeveer 100 Canadezen lopen de route die hun vader of opa als Canadese soldaat heeft gemaakt tijdens de bevrijding van Nederland. Twaalf dagen duurt deze “pelgrimage” door het land waarvan 10 september de aftrap in Megchelen. De route van deze dag loopt via Gendringen, Ulft, Silvolde Terborg, Etten naar Doetinchem. De organisatie in Etten is in handen van het Ettens Mannenkoor.

Etten maakt zich op voor een groots muzikaal onthaal door het dorp. De Canadese vlaggen zullen weer uitbundig wapperen zoals dat ook traditioneel gebruikelijk is op de 31e maart, de Bevrijdingsdag van Etten.  

De verwachting is dat de groep Canadezen met volgers en militaire voertuigen om plm. 14.30 uur arriveert in Etten waarna een officieel moment bij het herdenkingsmonument. Hier zal het Ettens Mannenkoor optreden met o.a. het Canadese volkslied. Bijzonder is het feit dat nabestaanden van soldaten die dienden in het “South Saskatchewan Regiment” van de partij zijn. Dit regiment heeft Etten bevrijd op 31 maart 1945. Vijf Canadezen kwamen daarbij om het leven en vier Ettenaren.   

Vervolgens maakt de groep een tocht via De Oude Kerkstraat en Dorpsstraat door het dorp met voorop “City of Apeldoorn Pipes and Drums”. Onderweg staan diverse koren opgesteld voor een muzikaal optreden, o.a. de koren “The Voices” en “Switch”. Op het Dorpsplein staat een korte pauze gepland met o.a. een optreden van de “Pipes and Drums” en “Harmonie Onderling Genoegen”. daarna vervolgen zij de weg via de St. Lidwinastraat en de Oldenhove met een optreden van vrouwenkoor “Con Brio” bij de molen “De Witten”. De molen is de hele dag te bezichtigen in het kader van “Open Monumentendag”. Vervolgens vertrekken de Canadezen in een tweetal bussen vanaf de grote parkeerplaats en gaan naar Doetinchem voor de afsluiting van de eerste dag.

Canadese vlag in top.

Ettenaren die nog in het bezit willen komen van een Canadese vlag kunnen terecht bij Drogisterij Westerhof. Op deze manier kunnen wij ook na 77 jaar onze dankbaarheid tonen aan de Canadezen die ons bevrijd hebben van de Duitse bezetters. De muzikale intocht en het massale vlagvertoon moet een onuitwisbare herinnering zijn van dankbaarheid voor de vrijheid waarin wij nu leven. Zo vanzelfsprekend is dat niet gezien de oorlogssituatie van dit moment in Europa.  

herdenking 2016