‘Mijn mooiste herinneringen’

‘Mijn mooiste herinneringen aan Lichtenvoorde
hebben allemaal met muziek te maken’

LICHTENVOORDE – Ze traden dit jaar al twee keer op in Lichtenvoorde, met veel succes. Aan The Passion Achterhoek werkten ze mee en ze gaven samen met de The Rainbowband een concert. Deze keer pakt het Ettens Mannenkoor onder leiding van Nick Moritz zelf vol uit met haar kerstconcert in de Sint Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde, op vrijdag 16 december (20.00 uur). Het koor heeft iets met Lichtenvoorde. Diverse leden komen uit Lichtenvoorde of hebben er hun roots. Heel bijzonder hierin deze keer is de in Lichtenvoorde opgegroeide Armanda ten Brink (62). 

Door Henri Walterbos


                                  Armanda met Patrick van Ooijen, Fons Krabben en Richard Fukkink

Amanda is zowel als pianiste, inval dirigente als ook solozangeres al ruim 30 jaar aan het koor verbonden. De inmiddels in Neuenhaus (Duitsland) woonachtige Lichtenvoordse heeft nog steeds veel met Lichtenvoorde. “Ik ben opgegroeid in Lichtenvoorde, ging ernaar school en ben er naar ballet en pianoles gegaan. Als klein kind werd ik al op het aanrecht neergezet met gitaar in de hand om mee te zingen met de familie. Jan ten Brink was mijn oudere broer. Hij was basgitarist bij diverse bruiloft bandjes. Jan die had op een gegeven moment geen zin meer in pianospelen. Hij had geen zin in toonladders spelen en had les van Ceciel Werner die aan het conservatorium studeerde. Omdat die piano er toch stond zei mijn moeder ‘dan doen we jou maar op pianoles.’”

Conservatorium
Tot haar 24ste levensjaar woonde ze in Lichtenvoorde en ging vanaf haar 19de al naar het conservatorium in Enschede. “Ben ik steeds heen en weer gereden met de bus. Op een gegeven moment ben ik er op kamers gegaan, maar ik ging nog regelmatig naar Lichtenvoorde omdat ik nog bij een koor zat, Sursum Corda. Dat was mijn eerste koor.” Ze maakte van haar passie haar werk. Ze studeerde piano zodat ze muziekles kon geven op middelbare scholen en rondde de studie concertpianist af. “Toen kreeg ik allemaal koortjes en wilde ik nog gaan zingen. Toen ben ik nog zang gaan studeren. Ik heb alles met elkaar kunnen verbinden en ben nu dirigent, zangeres en pianiste, geef les aan een muziekschool en heb 7 jaar aan het conservatorium in Enschede les gegeven, evenals aan de pabo. Dan verzorgde ik het muziekgedeelte.”

‘Omdat die piano
er toch stond zei
mijn moeder
‘dan doen we jou
maar op pianoles’

Familie overleden
Ze ziet uit naar het concert in Lichtenvoorde. “Ik kom er niet zoveel meer omdat het grootste deel van familie is overleden. Mijn mooiste herinneringen aan Lichtenvoorde hebben allemaal met muziek te maken. Thuis was altijd muziek, we hadden fijne ouders die alles voor ons over hadden. Alles wat ik wilde mocht ik proberen. Wij waren een van de weinige protestanten in Lichtenvoorde. De middelbare school volgde ik dan ook in Aalten. Elke dag met de fiets op en neer. Dan ging je natuurlijk niet naar Groenlo toe. Ik had wel een katholieke vriendin, Saskia Lelievelt. Daar bewaar ik hele leuke herinneringen aan. We speelden veel samen.”

“Ik vind het concert best wel spannend. Ik weet niet wie mij überhaupt nog kent. Ik denk dat de meeste van mijn klasgenoten ook niet meer in Lichtenvoorde wonen, op een enkeling na misschien. Een jaar of 10 geleden heb ik in Lichtenvoorde in de Bonifatiuskerk nog mijn solo theaterprogramma gebracht die in het teken stond van Edith Piaf.”

Actieve groep
De band met het koor is heel intens. “Ik verzorg meestal de stemvorming en het inzingen met de mannen, ik begeleid ze op piano, dirigeer ze soms en ik zing mee als het een stuk is waar ook de sopraan in voorkomt. Dat doe ik dan. Het mooie van dit koor is dat de mannen altijd in zijn voor wat nieuws, steeds zijn ze weer op zoek naar nieuwe stukken. Het is een hele actieve groep. Een hechte club, met een heel daadkrachtig bestuur.” In het koor hebben ook zitting Lichtenvoordenaren Patrick van Ooijen en Richard Fukkink. “Zij hebben het Kerstconcert ook grotendeels georganiseerd. Zij zijn beretrots. Net als op het concert met The Rainbowband onlangs. Dat was heel gaaf.”

Kerstconcert
“Tijdens dit concert doen we kerststukken. Ik doe dan een stuk uit de opera van Verdi, ‘La Forza Del Destino : ‘la Vergine Degli Angeli ‘ voor een mannenkoor en sopraan. Ook zing ik Ave Maria van William Gomez en ‘Wenn ich ein Glöcklein wäre’. Ook nog een anti-oorlog stuk ‘Where have al the flowers gone’, bekend geworden voor Marlene Dietrich. Het thema van de avond is ‘Vrede’. Nick Moritz praat alles aan elkaar. Het mooie aan dit concert is dat je heel veel soorten muziek te horen krijgt. De mannen zingen met bezieling, met hele goede solisten. Als je er heen gaat vergeet je de harde banken waar je op zit,” lacht ze. “De warme klanken van het koor zijn heel bijzonder. Ook omdat de mannen er veel gevoel in leggen. Daar gaat het om. Wil je met een fijn gevoel de kerstdagen ingaan, dan moet je naar dit concert gaan. In deze tijden is dat een soort van zalf voor je ziel.” Kaarten zijn in Lichtenvoorde verkrijgbaar bij Meneer Kees en Foto Primeur.