Dirigenten

Het Ettens Mannenkoor staat onder muzikale leiding van dirigenten Nick Moritz en Armanda ten Brink.

Nick Moritz is sinds 1990 als 1e dirigent verbonden aan het Ettens Mannenkoor. Al tijdens zijn studie aan het conservatorium dirigeerde hij diverse koren en orkesten. Daarbij viel hij op door een bijzondere programmakeus waarin een projectmatige aanpak herkenbaar is. Door zijn brede interesse en feeling voor muziekstijlen weet hij koor en publiek steeds weer te verrassen. Wat te denken van een succesvolle mix van musical- met kerkmuziek, een project als de carmina burana of een themaconcert rond Amerikaanse en Russische mannenkoorzang als begeleiding van folkloredans.

Eigen bewerkingen van bijvoorbeeld de Missa Criolla, geschikte populaire nummers en Afrikaanse muziek maken in combinatie met jazzy evergreens en aansprekende nummers voor jong en oud bij het EMK een interessante keuze voor een breed publiek mogelijk.

Met Nick Moritz haalde het EMK een echte specialist voor mannenkoren in huis. Belangrijke aandachtspunten in het werk van deze dirigent bij zijn koren zijn actieve ledenwerving, verjonging en professionele stemscholing. In nauwe samenwerking met de koorbesturen wordt er naar gestreefd de koor- en verenigingscultuur te moderniseren zonder een radicale breuk met het verleden te forceren.

Nick Moritz
Steenoven Concert 2012

Behalve met zijn werk als dirigent, is Nick Moritz actief als organisator, publicist en muziekdocent. Hij was 15 jaar lang recensent voor Tubantia en verzorgt tegenwoordig de muziekinhoudelijke teksten voor het Orkest van het Oosten. Hij nam het initiatief voor het internationale Hanzeathenfestival voor mannenkoren, was als adviseur betrokken bij de opzet van het eerste KNZV Mannenkoren concours in Overijssel, was de motor achter het populaire Night of the Voice – met Ernst Daniël Smid – in Enschede, fungeerde drie jaar lang als coördinator bij het Enschede’s Muziek Festival en was als pr-medewerker betrokken bij het Deutekom Concours voor jonge operazangers. Hiervoor ontwikkelde hij Deutekom Junior, een zeer succesvol zangconcours voor de jeugd.

Als muziekdocent is Nick Moritz verbonden aan de Musikschule Niedergrafschaft waar hij gehoortraining en muziektheorie onderwijst aan getalenteerde jonge musici. Zelf blijft hij zich op meerdere terreinen ontwikkelen. Ondermeer door de zangmethode EVTS en door aanvang van de Masterstudie Programmeren aan het ArtEZ conservatorium.

Bekijk ook…

> Koninklijke onderscheiding voor Nick Moritz

 

Bekijk ook…Armanda ten BrinkArmanda ten Brink, geboren in Den Haag, opgegroeid in Lichtenvoorde en momenteel woonachtig zowel in Nederland als in Duitsland, volgde tijdens en na haar afgeronde studie op het conservatorium diverse masterclasses bij o.a. Elisabeth Schwarzkopf, Cora Canne Meijer, Ronald Brautigam en Robert Holl.

Inmiddels geeft zij op haar beurt nu zelf les aan o.a. de Musikschule Niedergraftschaft en het Artez-conservatorium te Enschede. Daarbuiten heeft zij een veelzijdige staat van dienst als zangeres/pianist/dirigent en vocal coach in binnen en buitenland opgebouwd.

Zo was zij bijvoorbeeld solistisch te bewonderen bij het Requiem van Mozart en de Exultate Jubilate, de Misa Criolla van Ramirez, Gloria van Vivaldi, Te Deum van Charpentier, De Dreigroschen Oper van Kurt Weill en de Carmina Burana, maar bijvoorbeeld ook (nog immer) met een wisselend theaterprogramma met daarin o.a. Jiddische liederen, chansons, klassiek en Jazz.

Als dirigent voerde ze o.a. ook uit: het Requiem van Mozart, evenals de Krönungsmesse, de Petite Messe Solenelle van Rossini, de Misa Criolla van Ramirez, Mass of the Children van John Rutter, der Schöpfung van Haydn en de Messiah van Händel.

De hoge kwalitatieve combinatie van pianist, dirigent en zangeres in één persoon maakt haar een veelgevraagd gastdocente in stemvorming bij koren.

Armanda tijdens Steenoven Concert 2012

Zo werd ze uitgenodigd als gastdocente aan de Schuleracademie in Lingen voor hoogbegaafde studenten, in Polen aan de muziekacademie in Slupsk en werkte ze als dirigent met het Ely Cathedral Boys Choir uit Engeland.

In de loop der jaren maakte zij succesvolle concert reizen met diverse solisten en koren naar o.a. Duitsland, Oostenrijk, Polen, Italië, Spanje, Engeland en Canada en sleepte op diverse festivals en concoursen prijzen in de wacht (o.a. Hannover en Verona).

In Nederland is zij mede bekend vanwege de optredens met Berdien Stenberg, Eline Harbers, Claudia Patacca, Grzegorz Stachowiak, Palle Fuhr Jörgensen, Esther Pierweijer, Ernst-Daniël Smid, Marco Bakker, Ben Cramer, Jan Vayne,Thijs van Leer en Boh foi toch.

Tel daarbij talloze opera/operette en musicalvoorstellingen op en de jaarlijks terugkerende succesvolle concerten van Jezus Christ Superstar en het mag duidelijk zijn dat Armanda een uiterst veelzijdig talent is.

Bekijk ook…

> Koordirigent Armanda ten Brink geridderd