Nieuwsbrief nummer drie alweer van het jubileumjaar van het Ettens Mannenkoor. De spanning stijgt richting 6 juli, maar ook naast dit concert is er van alles te beleven; dit willen we u niet onthouden.

Hopelijk leest u deze nieuwsbrief ook weer met plezier en beveelt u deze nog steeds van harte aan in uw omgeving.

Hartelijke groet,
De pr-commissie 2013 van het Ettens Mannenkoor.
Mei 2013

Promotieoptredens van het Ettens Mannenkoor

Vorig jaar hadden we ons promotieoptreden in het centrum van Doetinchem. Dit is ons goed bevallen, maar nog beter: het is de ondernemers van Doetinchem ook goed bevallen. Ze hebben ons gevraagd om op koopzondag 26 mei twee keer een optreden van ongeveer een uur op het Simonsplein te verzorgen. De optredens zijn om 14.00 uur en 16.00 uur.

Noteer het in uw agenda en kom gezellig langs in Doetinchem.

Of het allemaal nog niet genoeg promotieoptredens zijn. Natuurlijk niet! Er kan niet genoeg promotie zijn voor onszelf en voor ons concert op 6 juli.

Daarom zijn wij ook te vinden op zondag 9 juni aanstaande op Proef de Achterhoek 2013.  De concertcommissie ging in gesprek met de organisatie. Wat een enthousiasme spatte daar vanaf bij de vertegenwoordiging van Proef de Achterhoek! Ze zijn bijzonder blij met de deelname van het Ettens Mannenkoor.

Wat is Proef de Achterhoek? In het park van Hotel Villa Ruimzicht is een "dorp" opgebouwd met pagodetenten waarin van alles gebeurt op culinair gebied. Hier kunt u naar hartenlust proeven en bekijken wat de Achterhoek ons voor heerlijks en moois te bieden heeft. 

  • Centraal staan opnieuw de beste en meest Achterhoekse restaurants. Welke dat zijn wordt mede bepaald aan de hand van de beoordelingen in "Over de Tong", de veelgelezen wekelijkse restaurantrubriek in de Gelderlander.

  • De Achterhoekse wijnbouwers presenteren zich met heerlijke wijnen.

  • De streekproducenten staan er met een markt met een aanbod van heerlijke Achterhoekse producten.

  • Heerlijk live entertainment van onder andere: Ulenhof College, De Gelderlander Band, The Outbound Scallywag Carnival, Tijs Groen, het Etten's Mannenkoor, Villa Musica.

  • Kids vermaak door onder andere: Scouting Doetinchem met een buitenkeuken, paardje rijden, schminken en nog veel meer.  

  • Het belooft weer een heerlijk culinair weekend te worden met een muzikale ondersteuning!

Overleg van alle commissies

Eén keer per maand komt het bestuur bij elkaar om de stand van zaken rondom de reguliere koorzaken te bespreken en één keer per maand wijdt zij een vergadering aan het jubileumjaar. Dit is altijd bij één van de bestuursleden thuis. Iedere commissie heeft een aanspreekpunt binnen het bestuur en dat verloopt prima.

Vaak op maandagavond zie je rond 19.00 uur commissies bij elkaar komen, hebben mensen dubbele commissieafspraken en komen ze ietwat laat bij de repetitie binnen. Dit wordt oogluikend toegestaan, mits je dit natuurlijk zonder teveel te storen doet, want het is niet te doen om alles binnen je vaak schaarse vrije tijd te plannen.

Af en toe is er “groot commissieoverleg”, dan komen afvaardigingen van alle commissies bij elkaar en delen we de voortgang met elkaar. De bedoeling is dan óók om het werk van de verschillende commissies goed op elkaar af te stemmen.

Zo ook donderdag 25 april op onze thuisbasis Café Köster. Het is waanzinnig om te horen hoeveel werk er achter de schermen verzet wordt op allerlei gebieden. Iedere commissie krijgt de gelegenheid om de voortgang toe te lichten, problemen aan te kaarten, advies te vragen, etc.: de jubileumboekcommissie, de pr commissie, de tentoonstellingscommissie, de feestcommissie, de sponsorcommissie, de loterijcommissie en de concertcommissie. De diverse leden praten met veel passie over het werk van hun commissie. Problemen die zich voordoen worden gezien als een uitdaging. Opvallend is ook dat er veel vragen en ideeën voor verbetering over en weer gaan. Over het algemeen loopt het goed en wordt het werk met volle kracht voortgezet tot voorlopig de grote mijlpaal op 6 juli: het grote jubileumconcert. Het is iedere keer weer lovenswaardig wat er allemaal gebeurt binnen het koor!

We hebben nu wel dingen “afgerond”, zoals de nieuwjaarsreceptie en boekpresentatie, maar het beheren van de boekverkopen loopt gewoon door en de commissie die de receptie heeft georganiseerd is alweer bezig met het jubileumweekend in november. Onze concertcommissie is zelfs al bezig met de kerstconcerten.

De spanning loopt op bij de concertcommissie en de pr commissie, want hun finest hour breekt nu aan. Draaiboeken worden opgesteld, tekeningen en planningen gemaakt, etc. etc.

Maar………….het houdt niet op na 6 juli, denk aan het jubileumweekend, kerst en alle reguliere activiteiten. 

Voor meer informatie over het 100Years 100Voices concert klik hier
Voor het downloaden van onderstaande poster klik hier
Voor toegangskaarten klik hier

Commissie van Aanbeveling

Om het jubileumconcert te promoten heeft het koor een Commissie van Aanbeveling ingesteld. Hierin hebben diverse regionale en (inter)nationale prominenten belangeloos zitting genomen. Iedere keer komen er andere personen aan het woord.

In de vorige nieuwsbrieven vertelden al vier prominenten iets over hun ervaringen met, herinneringen aan en hun beeld van het Ettens Mannenkoor.

In deze nieuwsbrief komt oud-burgemeester van de gemeente Gendringen én erelid Louis Peters aan het woord. Laat u verrassen en inspireren door zijn verhaal.

Louis Peters – oud burgemeester gemeente Gendringen & erelid van het EMK

Wat is jouw beeld van het Ettens Mannenkoor?

Het beeld van een zeer groot koor. Het grootste uit het zanggewest volgens mij, maar ook het koor met een gemiddeld heel lage leeftijd in vergelijking met andere koren. Het is bijzonder een zanger van pas 17 jaar binnen de gelederen te hebben, maar het is ook een koor met een heel fijne mentaliteit en hartelijkheid en gezelligheid.

Opvallend vind ik ook het grote aantal activiteiten en medewerking bij en voor uitvoeringen van het koor, zowel door leden als niet zangers, veel vrouwen bijvoorbeeld. Uitmuntend vind ik de kwaliteit van het koor, maar daarover gaat de laatste vraag.

Waarom vind je het Ettens Mannenkoor anders dan andere koren?

Het koor heeft een uitgesproken en hoge kwaliteit en wil daar ook hard aan werken. Nick en Amanda gaan daarin sterk voor, maar het koor gaat daar ook graag in mee. Bijzonder opvallend daarin vind ik de stembeheersing, zowel de zuiverheid alsook de stemkracht. Het lijkt mij moeilijk om met 120 man een solist zodanig te begeleiden dat zijn/haar stem volledig tot uiting komt. In het algemeen vind ik de stembeheersing opvallend. Ik geniet ook altijd met volle teugen van het zeer brede repertoire. Het koor beperkt zich niet tot een enkel genre, maar zingt van modern tot klassiek en religieus. Uitstekend vind ik het dat bij een bezoek aan een andere streek ook steeds een kenmerkend lied van die streek wordt meegenomen.

Wat is jouw meest mooie herinnering aan het Ettens Mannenkoor?

Mooie herinneringen zijn de Carmina Burana en ook veel van de Steenovenconcerten. Maar er zijn er meer, hoewel de meest persoonlijke is de aangename verassing bij mijn afscheid het erelidmaatschap te mogen ontvangen.

Waarom raad jij aan om naar het jubileumconcert van het Ettens Mannenkoor te gaan?

Eigenlijk om bovenstaande redenen. Het is de kans om de kwaliteiten van het koor in de meest brede zin te ontdekken, voor zover dat nodig is, maar zeker ook om gewoon te genieten van fijne, in dit geval uitstekende begeleiding in de vorm van Guido’s Orchestra.

De "schatkamer van Etten" goed bezocht in eerste weekend

Afgelopen weekend is de jubileumexpositie van het Ettens Mannenkoor geopend en meteen goed bezocht.

De expositiecommissie, bestaande uit Fons Krabben, Theo Hansen en Tonny Slutter waren vanaf 5 juni 2011 druk doende om het wel en wee van het koor in beeld te brengen. “Het doet ons goed te zien dat veel mensen de weg naar Etten weten te vinden en uitgebreid de moeite nemen om alles met grote interesse te bewonderen”, aldus Tonny Slutter.

Uit de talrijke foto’s, krantenknipsels, grammofoonplaten, cd’s, bekers, oorkonden, schilderijen, foto-albums, etc. die zij hebben vergaard hebben zij een expositie samengesteld die u vanaf afgelopen weekend kunt bezoeken. Ook wordt op een videoscherm een compilatie van de talrijke concertreizen en concerten vertoond en tenslotte kunt u het Ettens Mannenkoor beluisteren via een speciaal voor deze expositie samengestelde cd met de succesnummers door de jaren heen.

De opening werd verricht door Marleen Pierik, weduwe van het prominent lid en solist van het Ettens Mannenkoor, Harry Pierik, die in 2003 overleed.

De expositie is nog te bezoeken tot zondag 19 mei aanstaande in de molen “De Witten” aan de Oldenhove 5, 7075 AG in Etten(Gld). De openingstijden zijn in de weekenden van 10.00 – 17.00 uur en door de week alle dagen van 15.00 – 19.00 uur. De toegang is gratis, maar een vrije gift is van harte aanbevolen.

Voormalig commissielid aan het woord

Hoe kijken oud bestuurs- en commissieleden terug op jubilea en de bijbehorende traditionele grote concerten? We vroegen het hen en elke keer komen er andere personen aan het woord.

In deze nieuwsbrief is Huub Reijers aan het woord. Hij was als commissielid betrokken bij het 75 jarig bestaan van het koor.

Huub Reijers

Voormalig commissielid jubileumjaar 75 jaar 

Hoe kijk jij naar het jubileumjaar als oud commissielid?

Een 100-jarig jubileum is echt iets bijzonders en ik vind, dat er al tijdig van te voren al diverse commissies zijn of waren gevormd, om hieraan te werken. Denk aan een commissie voor het jubileumboek, de loterijcommissie, feestcommissie, enz.

Bravo !!

Hoe ervaar jij het om het van de andere kant mee te maken (nu als koorlid)?  

Ik sta soms versteld, dat er toch weer vele jongere leden in de diverse commissie's zitten, om het gehele jubileumjaar goed te laten verlopen.

Heb je een gouden tip/advies voor het bestuur/commissies?

Zorg steeds voor een goede terugkoppeling tussen bestuur, commissies en de leden over al datgene wat er staat te gebeuren.

Waarom raad jij aan om naar het jubileumconcert van het Ettens Mannenkoor te gaan?  

Dit wordt een uniek concert: het Ettens Mannenkoor met Guido's Orchestra in de Kei-Fit te Gendringen! De voorverkoopkorting van € 5.00 moet eigenlijk iedereen over de streep trekken om één of meerdere kaarten te (ver)kopen en via onze website is dat geen enkel probleem.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een jubileum van het Ettens Mannenkoor?

Het 80-jarig Jubileum met de uitvoering van de Carmina Burana met het Gelders Orkest en ongeveer 450 zangers en zangeressen was voor mij een heel bijzondere ervaring.

Wegens succes herhaald!

Ook dit jaar weer een aardappelactie van het Ettens Mannenkoor!

Waar kunnen we je nog meer mee verblijden dan te voorzien van de eerste dagelijkse behoefte; Dat is toch zeker in onze streek datgene wat we elke dag op ons bordje krijgen: De aardappel !

Lekker strak gekookt met een door moeders gemaakte jus er overheen, heerlijk!

Of in schijfjes gesneden en lekker in de koekenpan gebakken met een lekkere frisse sla en een stukje verse worst erbij.

En wat te denken van wat er juist nu te gebeuren staat: De oogst van de verse asperges.

Wat is er nu lekkerder dan een roomzacht gekookte portie asperges, gewikkeld in Achterhoekse achterham met een lekker roomsausje er over heen, maar op de andere helft van het bord een overheerlijke aardappelpuree huisgemaakt met onze eigen aardappels ?

Kortom: Wij bevelen deze actie van harte bij je aan en we hopen dat je ons zaterdag 18 mei vele duizenden kilo’s aardappels rond laat brengen!

Super jubileumverloting “100 jaar Ettens Mannenkoor”

Denkt u aan het bestellen van uw jubileum lot? Het zou toch zonde zijn dat u de topper van een hoofdprijs laat lopen? Of dat u misschien meerdere keren in de prijzen valt?

Er zijn in totaal 84 prachtige prijzen te winnen, een lot kost 25 euro. Hiervoor speelt u mee bij zes maandelijkse trekkingen. Voor deze loterij werd een vergunning verleend door het Ministerie van Justitie én u draagt bij aan de diverse activiteiten waarvoor geld en de inzet van veel vrijwilligers nodig.

Wij bevelen deze loterij van harte aan.

De Loterijcommissie.

Voor vragen, opmerkingen, suggesties of tips kunt u contact opnemen met:

Theo Hansen, T: 0315 – 84 32 76

Voor meer informatie klik hier

Sponsoren

Klik op de sponsornaam om naar de website te gaan.