Jaargang 3 nummer 2, juni 2015

Dag lezer van de nieuwsbrief, fijn dat u interesse heeft in het Ettens Mannenkoor.

Zoals u in deze uitgave van de Nieuwsbrief  kunt lezen is de komende tijd weer veel te beleven met het EMK. Het mooie vriendschapsconcert met Berdien Stenberg en ook de fantastische Carmina Burana zijn opgezet met het 25-jarig jubileum van Nick Moritz en Armanda ten Brink in het achterhoofd. Om hun jubileum te vieren mochten zij dit keer bepalen wat zij van hun bucket list wilden verwezenlijken.

Zij zijn 25 jaar geleden hun verbintenis met het EMK begonnen en doen als dirigent en vocal coach hun best richting te geven aan de zangers van het EMK. En de richting is vóóruit! Na 13 februari 2016 is er óók van alles te doen, en daarover schrijven we in de volgende  ff Bi’j proaten en in de komende Stemband.

Verbondenheid kenmerkt het EMK door de dingen die we DOEN. We doen het namelijk altijd samen met z’n allen in vrijwilligheid. Die vrijwilligheid is een groot goed en als je dat als vrijblijvendheid opvat pas je niet in de verbondenheid van het EMK want het verplicht namelijk ook!

De komende concerten zullen de mapinleggers, de podiumbouwers, de verkeersbegeleiders, de concertcommissie, de PR-commissie, de Stembandredactie en allen die ik niet noemde  samen met   elkaar werken zodat u die met ons verbonden bent kunt genieten.

De komende tijd kunt u van onze Sponsorcommissie een contact verwachten om samen te bekijken hoe wij u kunnen helpen met de promotie van uw bedrijf en hoe u het EMK kunt helpen financieel sterk te blijven. Zo kunnen wij ons aan u verbinden en samen de toekomst tegemoet gaan.

Veel leesplezier en tot ziens op een van onze concerten!

Chrysto Wormskamp, voorzitter Ettens Mannenkoor

---
Berdien Stenberg

Concert Ettens Mannenkoor en Berdien Stenberg 13 juni 2015

In 2015 zijn zowel dirigent Nick Moritz als de vocal-coach, pianiste en soliste van het koor Armanda ten Brink 25 jaar verbonden aan het Ettens Mannenkoor. Een mijlpaal die uitgebreid gevierd wordt door het koor. In 2016 wordt dit groots gevierd met een uitvoering van de Carmina Burana.

Vijfentwintig jaar verbonden aan het koor én dus aan Etten. Reden te meer om dit jubileum ook te vieren in de thuishaven van het koor, de Sint Martinuskerk op zaterdagavond 13 juni. In 1998 was Berdien Stenberg bij een kerstconcert gast in Etten. In 2006 trad het koor op verzoek van Berdien op in het befaamde concertgebouw in Amsterdam met verschillende beroemdheden, waaronder Jan Vayne. In 2008 stond wederom een concert met Berdien gepland in Etten, maar toen kon dit niet doorgaan vanwege ziekte.

Op de vraag met wie de dirigenten een warme band hadden en zou aansluiten op het thema vriendschap riepen beiden: "Berdien". Met deze opdracht is de concertcommissie van het koor aan het werk gegaan en contact was snel gelegd. De reactie van Berdien: “Wat leuk om te horen dat sommige concerten zo'n fijne herinnering achterlaten. Zo bewaar ik op mijn beurt heel goeie herinneringen aan het optreden dat ik ooit deed met het Ettens Mannenkoor en was daarvan zo onder de indruk dat ik het koor toen heb uitgenodigd voor dat geweldig mooie kerstconcert in het concertgebouw. Graag zal ik opnieuw optreden met het koor. En een warme groet aan Nick en Armanda”.

Met het wereldberoemde Rondo Russo maakte Berdien Stenberg een spectaculaire entree in de wereld van de licht-klassieke muziek. Op haar geheel eigen wijze, die later zo typerend bleek in haar carrière, wist zij met haar sprankelende fluitspel een brug te slaan tussen het klassieke en het populaire genre. Rondo Russo stond in no time nummer één in de Nederlandse hitlijsten. Ze presteerde het zelfs om Michael Jackson van de nummer één positie te stoten. Dat was het begin van de carrière van een van de meest succesvolle fluitisten.

Het koor is erg trots op de samenwerking met Berdien, want na een korte maar heftige periode van ziekte maakt Berdien haar rentree in de muzikale wereld en in Etten. Hoe het programma er exact uit komt te zien houden we nog geheim, maar wie de concerten van het Ettens Mannenkoor wel eens bezoekt weet dat het bol staat van sfeer, passie, goede solisten en een prachtige koorklank. Naast vrije verkoop zijn de leden van de Club van Honderd uitgenodigd om dit concert bij te wonen.

Het bestuur van de Club van Honderd.

---

Steenovenconcert 6 juli 2015

Bij het jaarlijkse Steenovenconcert (Oude IJsselweg 26 in Etten) op 6 juli, traditioneel de sluiting van het seizoen, gaat het Ettens Mannenkoor 'back to basic', waarbij het koor de invulling van de avond volledig zelf zal verzorgen. 

We luiden de vakantie in met een concert zoals men dat van ons gewend is. Een luchtig, gezellig en avondvullend programma van oude klassiekers en nieuw repertoire met een blik naar de toekomst. Deze toekomst is het jubileumconcert van de dirigenten Nick Moritz en Armanda ten Brink, de Carmina Burana op 13 februari 2016.
Na dit Steenovenconcert nemen we "rust" qua concerten om ons volledig te kunnen voorbereiden op dit prachtige muziekstuk en nieuwe werken. 

Het bijzondere aan dit concert is de ongedwongen sfeer en de unieke locatie waar dit concert gegeven wordt. Voor het zeventiende jaar wordt de loods van de voormalige steenfabriek “De IJssel” omgetoverd tot een unieke concertlocatie. Tussen twee campings en met een zomers repertoire heeft dit concert alle nodige ingrediënten in zich om volop in vakantiestemming te komen.  

 

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Een vrije gift wordt van harte aanbevolen. Deze vrije giften helpen mee om dit concert in stand te houden. Het wordt nu dus voor de zeventiende keer wordt gehouden (de opeenvolgende reeks werd alleen op 6 juli 2013 onderbroken door een groots jubileumconcert met Guido´s Orchestra ter viering van het honderd jarig bestaan) en is inmiddels in de streek een klassieker geworden.

---

Carmina Burana 13 februari 2016

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het grote jubileumconcert met een uitvoering van de Carmina Burana in Amphion in Doetinchem zijn al enige tijd in volle gang. Voor de programmagids 2015-2016 van Amphion hebben wij de volgende tekst ingeleverd die, enigszins ingekort, op pagina 114 van deze gids te vinden is:

"Ter gelegenheid van het 25 jarig dirigentenjubileum bij het Ettens Mannenkoor van Nick Moritz (die de algemene muzikale leiding heeft bij deze uitvoering) en Armanda ten Brink voert dit ruim 100 ledende tellende koor de magistrale Carmina Burana van Carl Orff uit, met daarin onder andere het spetterende openings- en slotlied “O Fortuna”, samen met onder andere de zangeressen van Vrouwenkoor Con Brio uit Etten, Dameskoor Luscinia uit Ulft en Kinderkoor de Ulftse Nachtegalen, in totaal ruim 200 zangers en zangeressen. Het ruim 60 leden tellende Oost-Nederlands Symfonieorkest uit Hengelo (Ov) verzorgt de orkestrale begeleiding bij dit enerverende werk met als pianisten Heike Knief en Brigitta Klein Goldewijk. Solisten zijn onder andere sopraan Armanda ten Brink en bariton Gregor Stachowiak. De ruim 260 uitvoerenden zorgen voor een enerverende uitvoering van dit beroemde werk.

Voor de pauze presenteren koor, orkest en solisten een even verrassend als herkenbaar programma uit film, musical en opera, met daarin bekende muziek van Andrew Lloyd Webber (Music of the Night, Cats, Jesus Christ Superstar), Giuseppe Verdi (La Verginé d'egli Angeli) en Era (Ameno), maar ook het overdonderende 'Skyrim-thema' uit het computerspel Dragonborn: zo combineert het Ettens Mannenkoor opnieuw met veel succes de rijke historie met het aansprekende heden."

Bijna alle uitvoerenden zijn inmiddels bekend en het koor is al enige tijd hard aan het repeteren. Als voorproefje zullen tijdens het Club van Honderd concert op 13 juni en tijdens het Steenovenconcert op 6 juli delen uit het voorprogramma en van de Carmina Burana gezongen worden.

Inmiddels kunt u via www.Amphion.nl of via het bestelformulier uit de huis aan huis bezorgde gids kaarten bestellen voor de voorstelling op 13 februari 2016. De leden van de Club van Honderd krijgen van het bestuur van deze Club een apart schriftelijk voorstel thuis gestuurd.

---

Uitslag Rabo clubkascampagne 2015

Het Ettens Mannenkoor heeft net als vorig jaar mee gedaan aan de Rabo Clubkas Campagne van Rabobank Graafschap-Zuid. Via deze campagne verdeelt de Rabobank Graafschap Zuid sinds 2014 €50.000 via stemmen van de leden over de deelnemende verenigingen. Deze campagne vervangt de kleinere sponsoraanvragen van verenigingen en stichtingen.

Leden van Rabobank Graafschap-Zuid konden van donderdag 5 maart t/m donderdag 19 maart vijf stemmen uitbrengen op hun favoriete clubs, waarvan maximaal twee op dezelfde club. Na afloop van de stemperiode werd de €50.000 gedeeld door het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Hoe meer stemmen een vereniging heeft gekregen, hoe hoger de bijdrage.

Het Ettens Mannenkoor viert heel 2015 op muzikale wijze het feit dat onze eerste dirigent Nick Moritz en onze tweede dirigent en vocal coach Armanda ten Brink 25 jaar geleden hun werkzaamheden bij het koor zijn begonnen. Zij hebben aangegeven dat zij de viering van hun jubileum graag luister zouden willen bijzetten door samen met het koor, andere koren uit de regio, solisten en het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) de Carmina Burana uit te voeren, een compositie van Carl Orff op basis van een middeleeuwse liederencyclus.

Het geld dat opgehaald wordt door mee te doen aan de Rabobank Clubkas Campagne wil het koor gebruiken voor het bestrijden van de onkosten van het formeren van dit koor van ongeveer 200 zangers, zangeressen en kinderen, het aantrekken van solisten en het begeleiden door het ONSO.

Dit jaar heeft de clubkascampagne €283,72 opgeleverd voor het EMK.

Er zijn 164 stemmen op het koor uitgebracht en we staan daarmee op de 35ste plaats van 324 verenigingen. Een stem was dit jaar €1.94 waard.

Gegevens van vorig jaar: op EMK uitgebracht 144 stemmen, 42ste plaats in een rij van 275 verenigingen. Opbrengst €306,72. Elke stem was toen €2.14 waard. Beide jaren was er €50.000 te verdelen.

Wij bedanken al degenen die op het Ettens Mannenkoor hebben gestemd voor hun steun!

---

Korenfestival in Dronten op 7 maart

Op 7 maart nam het EMK met zes andere koren deel aan een korenfestival in Dronten, onder auspiciën van KNZV-Vereniging Midden Nederland, waarvan het EMK lid is. Beoordelaar was de bekende dirigent Hennie Ramaekers uit Maastricht.

Het Ettens Mannenkoor tijdens het korenfestival in Dronten.

De deelnemende koren profileerden zich op wel heel verschillende wijze, de programmakeuze was heel divers.

Het EMK heeft maanden hard gerepeteerd om goed voor de dag te kunnen komen en dat is prima gelukt:op alle punten werden de prestaties van het EMK als uitstekend beoordeeld. Het publiek was heel enthousiast: toen het EMK het festival mocht sluiten werd er tot twee keer toe om een toegift gevraagd. 

Dirigent Nick Moritz overlegt met beoordelaar Hennie Ramaekers (midden).

---

Mini-concert Ettens Mannenkoor in Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg op 30 maart 2015

 

Ook voor Jos Helmes zelf, tweede tenor bij het Ettens Mannenkoor, was het een grote verrassing dat hij als solist zong tijdens het optreden van het koor voor een volle zaal met aandachtige bewoners van Antonia. Dirigent Nick Moritz had bij het begin van dit mini-concert op 30 maart om 14.45 uur aangekondigd dat er misschien nog wel iets verrassends zou gebeuren. Jos, als altijd goedlachs en in voor iets bijzonders, nam de uitdaging aan, pakte de microfoon en zong met overtuiging enkele coupletten van Droomland, waarna het koor en de bewoners het refrein meezongen:

 

Dromenland, Droomland

Oh, ik verlang zo naar Droomland

Daar is steeds vree, dus ga met mij mee

Samen naar ’t heerlijke Droomland

 

Deze klassieker, onder andere gezongen door Willy Alberti en André Hazes, was bij veel bewoners bekend. Bij de samenstelling van het programma van deze middag was daar ook zoveel mogelijk rekening mee gehouden. De dirigent had er voor gekozen om vooral oude succesnummers van het koor mee te nemen en een flink aantal meer populaire liederen zoals Piet Hein, Een karretje op de zandweg reed, Twee motten (van Dorus), e.d. Er was van tevoren geen vaste volgorde bepaald, maar geprobeerd werd steeds in te spelen op de stemming in de zaal en te zorgen voor voldoende afwisseling, zowel voor als na de pauze.

 

Het koor bezig met de voorbereidingen van het mini-concert.

Een trouw lid van de Club van honderd was de initiatiefneemster voor dit concert. Koor en dirigent waren erg enthousiast en gemotiveerd om qua keuze van het repertoire zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de bezoekers en er een mooi concert van te maken. Gezien de reacties is dit goed gelukt: het werd een ontspannen, rustig, gezellig concert waarbij aandachtig werd geluisterd en waar dit kon goed werd meegezongen.

Dit initiatief is wat het koor betreft zeker voor herhaling vatbaar!

---

Herdenking 70 jaar bevrijding van Etten op 31 maart 2015 

Om zeven uur ´s avonds op 31 maart 2015, de dag dat Etten 70 jaar geleden door de Canadezen is bevrijd, is een volle St. Martinuskerk in afwachting van het begin van het grote bevrijdingsconcert. Hieraan werken alle verenigingen mee die Etten op muziekgebied kent. Op het podium zitten en staan klaar: Harmonie Onderling Genoegen onder leiding van Willeke de Laak, popkoor The Voices, Vrouwenkoor Con Brio en het Ettens Mannenkoor beide onder leiding van Nick Moritz. 

In zijn welkomstwoord memoreert Gerard Poodt dat Etten op 31 maart 1945 bevrijd is door het South Saskatchewan regiment, waarbij vijf Canadese soldaten en vijf dorpsgenoten sneuvelen. Door wat er in die periode gebeurt is zijn we ons bewust dat we de vrijheid moeten koesteren, want het is niet vanzelfsprekend dat we in vrede en democratie kunnen leven. Speciaal welkom heet hij Sergeant Laurie Dyck en Mr. Edward Dyck namens de Canadese ambassade en verder adjudant Peter Mensink namens de Nederlandse landmacht; burgemeester Hans Alberse en echtgenote namens de gemeente Oude IJsselstreek, domina Peter Israel, pastoor Peter Ambting, vertegenwoordigers van de Royal Canadian Legion Branch 005, Theo Winters, gemeenteraadslid Oude IJsselstreek, Barry Kock namens Dorpsbelangen Etten, Marc van Aken namens de familie Maloney uit Canada en Joanne Pellerin en Linda Wyatt dochters van Sergeant Rocco Andrew Speziali die bij de bevrijding van Netterden op 30 maart 1945 is gesneuveld.

Schutterij De Eendracht marcheert naar voren door de linker zijbeuk en dan gaan de grote deuren van de kerk open: de Pipers and Drums van de City of Apeldoorn onder leiding van Piet Polderwijk komen, vooraf gegaan door de vlaggen en vaandels van RCL Branche 005, al doedelzak spelend en trommelend in vol ornaat door het middenpad binnen gemarcheerd.

De jaarlijkse bevrijdingsherdenking in Etten, die wordt georganiseerd door de Stichting tot behoud van de Ettense Molen en Comité Dorpsbelangen, is dit jaar grootser van opzet dan andere jaren. De organisatoren hadden het concert heel graag buiten willen houden op het in 2013 nieuw aangelegde Dorpsplein.

Vanwege een verwachte storm wordt een dag van tevoren besloten om uit te wijken naar de kerk. Windkracht 6 tot 7 heeft als voordeel dat de vele mooie Canadese vlaggen met de rode banen en de rode maple leaf, die veel huizen en andere gebouwen in Etten tooien, mooi strak en fier aan de masten hangen.

Het programma en de uitvoering van het concert is indrukwekkend en afwisselend (Amazing Grace: Ettens Mannenkoor, Con Brio, The Voices en Pipers; Highland Cathedral: Harmonie, Schutterij en Pipers (koren zoemen); Comrades in Arms: EMK; Rose of Kelvingrove: Harmonie en Pipers; Here´s to the Heroes: EMK; Last of the great Whales: Pipers; Vivere: Armanda ten Brink en EMK; Abide with Me: Pipers, EMK, Con Brio en The Voices). De Pipers and Drums uit Apeldoorn spelen groots en voegen zich soepel naar de Ettens verenigingen en dirigenten. Ze eren op deze manier met melodieën in Canadese sfeer onze Canadese bevrijders en degenen die vielen voor onze vrijheid. Armanda zingt een indrukwekkende solo in Vivere.

 Daarna volgt een lange optocht naar het pleintje waar het in 2005 opgerichte bevrijdingsmonument staat. Het is een klein, bijzonder monument waar regelmatig mensen aandachtig omheen lopen om alle informatie tot zich te nemen. De informatie is gevangen in vier perspex prisma’s in de top, met onder andere foto’s uit de oorlog. Toen Toon Helmes bij de onthulling in 2005 aan Cecil Law vroeg of hij op één van die foto’s stond als jonge sergeant van het South Sasketchewan regiment knikte hij glimlachend ter bevestiging. Cecil overleed op 20 april 2011. 

Toon heet nu de aanwezigen welkom bij deze herdenking en vertelt dat de prisma’s zijn gemaakt door oud Ettenaar Coen Kaayk, die onlangs na een zeer kort ziekbed is overleden. Net als Coen missen we vandaag ook veteraan Charles Reeves die twee weken geleden op 91 jarige leeftijd is overleden. Hij had zich er op verheugd bij deze herdenking aanwezig te kunnen zijn.

Hier wordt in een plechtige sfeer in een kleine kring een groots gebeuren van 70 jaar geleden herdacht in een surrealistische, letterlijk steeds donker wordende omgeving van dreigend natuurgeweld, storm en regen.

Het Ettens Mannenkoor zingt O Canada, het Canadese volkslied, zoals De Gelderlander de volgende dag schrijft "met Achterhoekse tongval", terwijl de vendeliers van de schutterij en the Legion aangetreden staan en de leden van de scoutinggroep onder leiding van Chris van Puffelen in de houding staan.

Daarna houdt burgemeester Hans Alberse zijn allerlaatste toespraak in de gemeente, een gloedvol betoog over het belang van vrijheid en hij eindigt met een gedicht. Na afloop van de herdenking krijgt hij van de aanwezigen een hartelijk en welverdiend applaus: voor Etten en de Ettense verenigingen is hij altijd een goede burgemeester geweest.

Vervolgens zingt het Ettens Mannenkoor The Prayer, een Engelstalige versie van het Onze Vader en tijdens het zoemen van het derde couplet leest Toon de 21 namen voor van allen die in de oorlog in of in de nabijheid van Etten door oorlogsgeweld om het leven kwamen: de zeven bemanningsleden van een neergestorte Stirling bommenwerper, negen Ettenaren en de vijf Canadese soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Etten. Daarna zingt het koor het laatste couplet. Aansluitend wordt door Peter Ketelaar de Last Post geblazen gevolgd door één minuut stilte.

Na een toespraak van pastoor Ambting worden zes kransen gelegd door sergeant Laurie Dyck en echtgenoot Edward namens de Canadese ambassade, burgemeester Hans Alberse namens de gemeente Oude IJsselstreek, voorzitter Henk Ruessink namens de Stichting tot behoud van de Ettense molen, voorzitter Barry Kock namens de Stichting Dorpsbelangen Etten, voorzitter Gerard Hendriksen namens RCL Branch 005 en Marc van Aken namens de familie Maloney in Canada.

Na een toespraak door domina Peter Israel wordt door alle aanwezigen het Wilhelmus gezongen.

Daarna sluit Toon Helmes deze plechtige herdenking van 70 jaar bevrijding af door allen die er aan meegewerkt hebben en aanwezig waren van harte te bedanken. De kransen blijven alleen achter bij het monument, nog extra gezekerd door leden van de scouting.

Het was een indrukwekkende herdenking in dit kleine dorp, waar 70 jaar geleden zo hard om gevochten is. Gezien het feit dat vrijheid in de wereld nog steeds niet vanzelfsprekend is blijft het belangrijk om ons dit te blijven realiseren en de periode dat dit niet vanzelfsprekend was niet te vergeten. In dit opzicht is het mooi om te zien dat steeds meer jongeren elk jaar aanwezig zijn bij deze herdenking.

Op de weg terug door de Dorpsstraat beieren de klokken van de twee Ettense kerken, vlak voordat de al lang dreigende bui, voortgestuwd door harde windvlagen, écht gaat vallen.

---

Het Ettens Mannenkoor en de muzikale opmars naar Arnhem op 12 april 2015 

Om 12.22 arriveert op zondag 12 april stipt op tijd de tot 180 meter verlengde Arriva trein op het station van Doetinchem. Deze extra lengte is nodig om alle koren, muziekverenigingen en schutterijen die vanuit Aalten meedoen aan de Muzikale opmars naar Arnhem te kunnen vervoeren, in totaal ongeveer 400 mensen. Het Ettens Mannenkoor heeft zich rond 12.00 uur in Doetinchem tussen het niet meer gebruikte gedeelte van de rails opgesteld en geeft een perronconcert onder een al stralende zon. Na dit concert roept burgemeester Niels Joosten vanaf het perron “Bravo!” en houdt een toespraak. 

De muzikale opmars, een herdenking van de bevrijding van de Achterhoek en Arnhem, is een initiatief van de Montferlandse Vereniging voor Toerisme. Nadat eind maart en begin april 1945 de Achterhoek is bevrijd, bevrijden Britse troepen op 14 april Arnhem. Waar de Achterhoekers de bevrijding direct konden vieren, ondanks grote verwoestingen in onder andere Doetinchem, troffen de Britse troepen in Arnhem een volledig verwoeste en verlaten stad aan. De geëvacueerde bewoners konden pas enkele maanden later terugkeren. “Nu, 70 jaar na dato, brengen wij Arnhem zijn eigen bevrijdingsfeest met het beste wat de Achterhoek en Liemers te bieden hebben,” vermeldt het programmaboekje van de dag.

De trein vertrekt met een kleine vertraging door de vele instappers richting Arnhem en op de tussenliggende stations stappen andere koren en muziekverenigingen in. Op het perron in Arnhem wordt het direct heel vrolijk als muziekvereniging Volharding uit Beek begint te spelen. In een lange, levendige en kleurrijke stoet trekken we naar de binnenstad, waar we verdeeld over verschillende plekken optreden. Het Ettens Mannenkoor zingt voor de Openbare Bibliotheek, voor het gigantische 30 meter lange rode aardvarken. Het koor heeft er zin in met dit mooie weer en zingt verschillende nummers. Daarna lopen we via de Jansplaats, waar de terrassen vol zitten, naar het Jansplein en zingen voor de Koepelkerk met het gezicht naar het oude postkantoor. Het laatste optreden buiten is op het plein Land van de markt, tussen V&D en Primark. Hier is veel publiek dat dankbaar klapt.

Diverse verenigingen presenteren zich buiten op het plein voor de Eusebiuskerk. Het Ettens Mannenkoor treedt binnen in de kerk op vanaf 16.00 uur tijdens het slotconcert, in aanwezigheid van onder andere de commissaris van de koning, diverse burgemeesters en vertegenwoordigers van de ambassades van Polen en het Verenigd Koninkrijk.

---

Koorlid Bertus Geuijen overleden 

Op 2 maart overleed Bertus Geuijen, koorlid sinds de bevrijding in 1945. Bertus was dus bijna 70 jaar een betrokken en actief koorlid, altijd te zien met glimlach en met veel humor. Wij zullen hem missen.

Op 5 maart heeft het koor gezongen tijdens de indrukwekkende avondwake in de St. Martinuskerk in Etten. 

---