Jaargang 4 nummer 1, februari 2016

Beste lezer van de nieuwsbrief van het Ettens Mannenkoor

Er is grote kans dat dit nieuws voor u als mosterd na de maaltijd komt, omdat u er op 13 februari bij was in Amphion bij de uitvoering van de Carmina Burana – het was zó druk dat ik u misschien niet eens kon begroeten. De inhoud van de avond wordt in de volgende teksten nog eens in geuren en kleuren verteld. De morgen na 13 februari ontplofte Facebook bijna, want er werden enorm veel verhalen, foto’s en filmpjes gedeeld over de mooie avond in Amphion.  Het is echt hartverwarmend dat hetgeen wij bij het Ettens Mannenkoor met zoveel inzet hebben uitgevoerd bij u zoveel goed doet. Dat maakt het alle moeite waard! Nog nooit kregen we zóveel complimenten van ons publiek na afloop, we zouden ons bijna professionele artiesten wanen. En toch stonden op het podium bijna allemaal amateurs: Con Brio, Ulftse Nachtegalen, EMK doen dit allemaal voor de fun. Mooi dat we al deze amateurs zó hebben kunnen laten presteren en stralen op die avond. We zijn en blijven amateurs, maar soms …. is het net alsof wij samen kunnen betoveren. 

Chrysto Wormskamp, voorzitter Ettens Mannenkoor.

---

Koninklijk concert van het Ettens Mannenkoor

Met een daverende uitvoering van de Carmina Burana en een zinderend voorprogramma heeft het Ettens Mannenkoor zaterdag 13 februari zijn reputatie van 'een bijzonder' koor waargemaakt. Een volgepakt Amphion genoot van een fantastische muziekavond waarin ook ruim honderd vrouwenstemmen en een groot symfonieorkest een belangrijke rol speelden. Het concert kreeg een koninklijk randje toen dirigent Nick Moritz aan het eind van de avond werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het podium staat vol met 280 uitvoerenden met onder andere Con Brio en het Ettens Mannenkoor, qua aantal mogelijk ook een record voor Amphion 

Met 871 toeschouwers werd zaterdag in Amphion een nieuw record neergezet. Nooit eerder waren er zoveel mensen in de grote zaal verzameld. De Carmina Burana spreekt enorm tot de verbeelding en het Ettens Mannenkoor weet wel raad met het werk. Samen met de vrouwenstemmen van onder meer Con Brio, Luscinia en de Ulftse Nachtegalen en de orkestrale glans van het Oost- Nederlands Symfonie Orkest zorgden de 'kearls uut Etten' voor een energieke vertolking. 

Nick dirigeert tegelijk een paar honderd zangers en een groot symfonieorkest

Sopraan Armanda ten Brink ontroerde daarbij in haar vertolking van vrouwelijke onschuld en overgave, bariton Martijn Sanders klonk groots in zijn rol als de verleidelijke macho man en tenor Hendrik Veldink veroverde het publiek als de pijnlijk klagende zwaan aan het spit. Jubilaris Nick Moritz leidde de Carmina met vaste hand en wist koor, solisten en orkest te bewegen tot momenten van grote intimiteit tot krachtig donderende uitbarstingen. 

Armanda schittert in haar solo

Samen met Armanda ten Brink geeft dirigent Nick Moritz al 25 jaar leiding aan het Ettens Mannenkoor. Dit werd ook gevierd met een afwisselend voorprogramma. Hierin zong het Ettens Mannenkoor, begeleid door het orkest, in nummers uit heden en verleden. Het publiek leefde mee met de vrolijke Radetzkymars en het verstilde 'Verginé d'egli Angeli'. Men liet zich verrassen door de stoer grommende Skyrim-song uit de computergame Dragonborn en luisterde ontroerd naar de aangrijpende ode 'Here's to the heroes'. De selectie met hits uit musicals als Cats, Jesus Christ Superstar en Phantom of the Opera werd in de uitvoering met een nieuwe orkestbewerking een waar feest der herkenning.

Het Ettens Mannenkoor klonk in dit alles als een klok en bewees, in de woorden van de jubilarissen, 'een koor met een ziel' te zijn. 

Na een groots en langdurig applaus kregen Nick en Armanda ieder een figuratief beeldje van zichzelf uitgereikt, gemaakt door Netty de Weerd.

Nick en Armanda kijken verrast naar de net uitgereikte beeldjes

In het volgende artikel kunnen u lezen over de gebeurtenis die daarna volgde en het concert een "koninklijk tintje" gaf.

Foto's: Ilse Bekker fotografie.

168 andere foto's van de repetitie met orkest op 30 januari in Café Zaal Köster in Etten en van het concert op 13 februari in Amphion kunt u zien op onze site ettensmannenkoor.nl (boven in de balk onder beelden-2016 en dan op de tweede foto klikken).

---

Dirigent Nick Moritz Koninklijk onderscheiden

Gefeliciteerd Nick!

---

Stille krachten van het EMK

Floormanager Gonny Pastoor in de bloemetjes gezet

Tijdens de eerste maandagavondrepetitie na het concert van 13 februari is floormanager Gonny Pastoor in de bloemetjes gezet. 

In ons nieuwe Huishoudelijk reglement dat geldt vanaf 31 augustus 2015 staat de functie van floormanager als volgt omschreven:

De floormanager:

- is lid van de concertcommissie en bij concerten verlengstuk van het bestuur.

- zorgt er in overleg met anderen voor dat alle werkzaamheden voor, tijdens en na een concert goed verlopen en flexibel op elkaar zijn afgestemd.

- heeft mandaat van het bestuur om koorleden voor, tijdens en na concerten, aan te spreken op gedrag en kleding.

- is tijdens concerten centraal aanspreekpunt en neemt, indien nodig, een besluit.

- begeleidt, indien nodig, gasten van het koor.

Gonny, al tientallen jaren op allerlei gebied actief voor het koor en ook bijna elke maandagavondrepetitie aanwezig, oefent deze functie als vrijwilliger met verve uit en steekt er zeer veel tijd en energie in. Concreet is ze voor dit concert vanaf oktober 2015 in de weer geweest, om te beginnen met het maken van een gedetailleerd draaiboek dat steeds bijgesteld werd. Bestuursleden en anderen konden nog zo gek niet iets bedenken of Gonny had het al voorzien en geregeld. Na het concert zag je haar door de catacomben van Amphion lopen en alle kleedkamers van de ongeveer 300 personen die daar verbleven hadden controleren. Op maandag kwamen per mail de complimenten van de medewerkers van Amphion voor Gonny: "Jullie hebben alles helemaal top achter gelaten. Alle kleedkamers waren inderdaad schoon. Het is echt fijn om jullie in huis te hebben. Het is best een mensenmassa, maar je merkt er weinig van. Met sommige groepen van 30 mensen hebben we meer werk bij wijze van. Dus ook echt een supergroot compliment voor jullie en voor jou in het speciaal natuurlijk! Erg prettige samenwerking. Tot de volgende keer!"

Gonny, ook van ons grote complimenten voor jouw werk. Wij denken dat mede door jouw werk alle extern betrokkenen graag terugkomen en ook in Amphion mogen we dus terugkomen! Dank je wel!

---

Stille krachten van het EMK

Knap staaltje werk van onze podiumbouwers 

Werkt Gonny vooral achter de schermen en rondom het koor, de podiumbouwers onder leiding van coördinator Jan Grob houden zich bezig met een zeer belangrijk element ónder het koor: het podium (T3 verzorgde het licht bóven het koor en het geluid). Het Ettens Mannenkoor beschikt over twee podia, met bijbehorende aanhangers. Velen van u zullen wel eens zo'n gele aanhanger met "Ettens Mannenkoor in Concert" hebben zien staan voor een locatie van een concert.

De aanhangers in Amphion op 13 februari

Deze keer stonden de aanhangers binnen in de grote "garage" van Amphion, vlak achter het podium. Het podium of de podia worden opgebouwd door een vaste ploeg koorleden. In dit geval zijn ze de ochtend van het concert om 8 uur begonnen (het licht boven het podium moest eerst, maar dat was de avond ervoor na de laatste voorstelling al gedaan) en waren na stug doorwerken om 10 uur klaar. Eerst is een gehuurd extra podium opgezet en daarop ons eigen "nieuwe" podium (onze podia kunnen overigens ook gehuurd worden, met de vaste ploeg podiumbouwers). 

Het grote podium vlak na de opbouw, nog zonder de neer te laten achterwand

Medewerkers van Amphion keken vol bewondering hoe deze goed op elkaar ingespeelde ploeg het grote podium vlot opbouwde. Direct na het concert konden de podiumbouwers niet eerst iets drinken na een intensieve generale 's middags en een nog intensievere uitvoering 's avonds, maar begonnen direct met de afbraak van het podium en het laden van de aanhangers. 

Ook de podiumbouwers werden de eerste maandagavondrepetitie na het concert bedankt voor hun onmisbare werk: zonder podium had u tijdens de Carmina Burana het koor wel kunnen horen, maar totaal niet kunnen zien! Jan wees er op dat het niet het werk is van één man, maar vooral het werk van de hele goed samenwerkende en ervaren ploeg!

Overleg in de foyer van Amphion op 15 januari 2015. Van links naar rechts Ronald Pastoor (concertsecretaris EMK), Charles Droste (directeur Amphion), Jan Grob en Martin Breman (podiumbouwers EMK), Sjon Slutter (penningmeester EMK) en Frank Geurtsen (lid concertcommissie EMK). 

Op 15 januari 2015 was het eerste overleg van de podiumbouwers in Amphion, ruim een jaar voor het concert dus,  over de grootte van het podium voor ruim 200 zangers en 60 muzikanten. De conclusie van dit overleg met directeur Charles Droste en hoofd techniek Paul Dekker was onder andere dat het zou moeten passen. 

---

Podiumverhuur

Koorpodium huren? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Het Ettens Mannenkoor is in het bezit van een tweetal koorpodia welke u kunt huren. Zie voor de maten van de podia onze site ettensmannenkoor.nl onder shop-podiumverhuur.

---

Herdenking van de bevrijding van Etten 31 maart

Herdenking in Etten in 2013

Op 31 maart neemt het Ettens Mannenkoor deel aan de herdenking van 71 jaar bevrijding van Etten door Canadese troepen in 1945, georganiseerd door de Ettense Molenstichting en de Stichting Dorpsbelangen. 

Naast het koor zullen ook Branch 005, Harmonie Onderling Genoegen, trompettist Egbert Koops, de Scouting en 2 Pipers van Pipes and Drums Apeldoorn aan de herdenking deelnemen.

Speciale gasten zijn de Canadese ambassadrice Sabine Eva Nolke en interim burgemeester Steven de Vreeze.

Om 18.50 uur stellen alle deelnemers zich in de Dorpsstraat voor Café Zaal Köster op met voorop Pipers en Branch 005. Daarna de gasten, gevolgd door harmonie en mannenkoor, zodat de herdenking gehouden kan worden bij het bevrijdingsmonument van 19.00-19.45 uur.

---

Concert met het Dierens Mannenkoor op 16 april in Dieren

Op 16 april geven wij om 20.00 samen met het Dierens Mannenkoor een concert in de Ontmoetingskerk in Dieren, Admiraal Helfrichlaan 54. Door contacten van ons koorlid Huub Reijers zijn we in gesprek gekomen en zijn we enthousiast aan de slag gegaan met het bestuur van het Dierens Mannenkoor om dit concert in Dieren te organiseren.

"Zingende mannen zijn gelukkige mannen" en met dat motto wordt er door de concertcommissies van beide koren hard gewerkt om er een memorabele avond van te maken. Muziek verbindt en dat laten beide koren zien. Wellicht dat beide koren ook nog samen op de bühne staan. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie en kaartverkoop.

---

Erelid Harrie Willemsen overleden

Op 9 januari 2016 is Harrie Willemsen, koorlid sinds 1945, op 89 jarige leeftijd overleden. Op 15 november 2015 werd hij samen met zijn broer Piet gehuldigd voor hun 70-jarig lidmaatschap. "Dit spant de kroon," stond er boven het artikel over deze huldiging op onze site en in het verenigingsblad van Etten, De Treffer. Harrie was er elke maandagavond. Op 6 juli 2013 heeft hij als 87 jarige het grote jubileumconcert in de tennishal in Gendringen nog meegezongen. Hij zei dat hij dit nog graag een keer wou meemaken. Bij de generale 's middags was het al zeer heet, bij de uitvoering 's avonds met ongeveer 1900 mensen in de zaal nog heter. Toen we 's avonds het podium opgingen vroegen we hem: "Gaat het Harrie?" "Als het niet slimmer wordt dan vanmiddag dan geet 't," was het antwoord.Tot op het laatst bij het koor was hij alert, had humor en was geïnteresseerd in zijn omgeving. Hij was ook erg geïnteresseerd toen hij een print van het artikel over de huldiging kreeg aangereikt. Bijgaande foto is een uitsnede van de foto bij dat artikel, dus zeer recent.

Harrie was een bescheiden, rustig en innemend koorlid. Als je vroeg hoe het met hem ging zei hij: "Ik mot 't er met doen." 

Vanaf 14 december was hij afwezig bij de repetities, heel uitzonderlijk. We wisten dat hij ziek was. Jan de Weerd en André Slutter hebben hem een paar dagen voor zijn overlijden nog thuis bezocht. Toch kwam zijn overlijden als een schok: hij leek zo sterk en klaagde nooit.

Op 15 januari heeft het koor gezongen bij de uitvaart van Harrie en als laatste groet na afloop buiten een erehaag gevormd.

---

Erelid Bertus Berndsen overleden 

Op 11 februari 2016 is Bertus Berndsen, koorlid sinds 1947, 69 jaar lang dus, op 91 jarige leeftijd overleden. De laatste tien jaar ongeveer was hij niet meer actief als koorlid, het ging niet meer. Op het bidprentje staat dat het Ettens Mannenkoor een belangrijke plaats in zijn leven heeft ingenomen. Bertus was de vader van André, gedurende meer dan 25 jaar tweede bas bij het Ettens Mannenkoor en oom van Marcel Berndsen, bariton bij het koor.

André Slutter en Jan de Weerd waren in november voor het laatst bij hem op bezoek in zijn appartement in Gaanderen. Hij keek vanuit dit nieuwe appartement onder andere uit op de Rabobank en de pinautomaat in de gevel en zag buiten veel mensen. Ook ging hij er met zijn scootmobiel op uit. Hij vond dat hij het daar goed voor elkaar had.

Op 17 februari heeft het Ettens Mannenkoor met 60 zangers gezongen bij de uitvaart van Bertus in de St. Martinuskerk in Etten. Opvallend was dat het koor onder andere Comrades in Arms zong, een van de lievelingsliederen van Bertus, een lied dat normaliter niet in de kerk gezongen wordt.

Na afloop heeft het koor buiten een erehaag gevormd als laatste afscheid van Bertus, bij licht vriezend, maar prachtig weer met een onbewolkte blauwe lucht. 

"Goed goan!" in de woorden van Bertus zijn de laatste woorden van het bidprentje.

---

Rabobank Clubkas Campagne

 Het Ettens Mannenkoor wil net als vorig jaar mee doen aan de Rabobank Clubkas Campagne van Rabobank Graafschap. Via deze campagne verdeelt de Rabobank Graafschap sinds 2014 geld via stemmen van de leden over de deelnemende verenigingen. Deze campagne vervangt de kleinere sponsoraanvragen van verenigingen en stichtingen. Door de fusie van Rabobanken is dit jaar €100.000 beschikbaar (vorige jaren €50.000). De volledige uitslag van het vorig jaar kunt u vinden op de website van de bank (het EMK kreeg 164 stemmen en €283,72). 

Leden van Rabobank Graafschap-Zuid kunnen van vrijdag 1 tot en met vrijdag 22 april vijf stemmen uitbrengen op hun favoriete clubs, waarvan maximaal twee op dezelfde club. Na afloop van de stemperiode wordt de €100.000 gedeeld door het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Hoe meer stemmen een vereniging heeft gekregen, hoe hoger de bijdrage. 

Het Ettens Mannenkoor organiseert elk jaar een gratis concert voor alle belangstellenden in de regio in de Steenoven in Etten. Gemiddeld komen daar 900 tot 1000 bezoekers. De kosten van dit gratis concert, onder andere bestaande uit de huur van stoelen en het zorgen voor aangepaste verlichting en een goede versterking, overstijgen de spontane bedragen na afloop van het concert.

Het geld dat wij ophalen door mee te doen aan de Rabobank Clubkas Campagne willen we gebruiken voor het bestrijden van de onkosten van dit gratis toegankelijke Steenovenconcert op 4 juli 2016.

Het zou fantastisch zijn als u, uw familie en vrienden helpen bij het realiseren van dit doel, door op ons te stemmen tijdens de Rabobank Clubkas Campagne.

Dit kan alleen als u lid bent van Rabobank Graafschap-Zuid. Bij een en/of rekening ben u beide lid en kunt u beide stemmen! Maar let op: niet iedereen met een Rabo-rekening is automatisch lid van de bank. Via Rabo Internetbankieren kunt u onder het tabblad 'Mijn gegevens' opzoeken of u al lid bent. Het lidmaatschap is kosteloos en verplicht tot niets.

Leden van de Rabobank ontvangen via de post een stemkaart, hun stemcode en de link naar de stemsite.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over het lidmaatschap en de Rabobank Clubkas Campagne op de website van de Rabobank

Help het Ettens Mannenkoor, uw koor en probeer zoveel mogelijk stemmen te vergaren voor het koor tijdens de stemweken van 1 tot en met 22 april! 

Alvast heel erg bedankt!

---

Sponsors bedankt!

Bij het uitvoeren van de Carmina Burana waren zeer veel uitvoerenden betrokken (ongeveer 280 mensen op het podium, inclusief het orkest) en diverse anderen achter de coulissen. De Carmina uitvoeren voor een klein publiek in een kleine zaal lukte alleen al daarom niet en dus was een grotere locatie nodig. Dit betekende direct dat de begroting van het project steeg en de financiële risico's toenemen. "Krijgen we voldoende bezoekers, komt Amphion vol?" zijn dan direct de vragen. Dit is in dit geval prima gelukt: er waren 871 toeschouwers, meer dan bij enige andere voorstelling sinds de opening. 

Wij bedanken hierbij onze sponsors. U ziet dat we een brede groep sponsors hebben, uit Etten uiteraard en ook uit de directe omgeving, maar ook uit een bredere cirkel rondom Etten. Zij hebben ons geholpen bij het sluitend krijgen van onze begroting en ons gesteund bij ons optimisme dat het allemaal ook financieel zou gaan lukken.

• Aannemingsbedrijf Bumé, Velp

• Aannemingsbedrijf Jan van Dulmen, Etten

• Arendsen Staalbouw BV, Ulft 

• Bakkerij Ebbers, Terborg

• Brock Dakbedekking BV, Westervoort

• Café en Zalencentrum Köster, Etten

• De Keukenvernieuwers Sjon Slütter, Etten

• Ebbers Timmerfabriek BV, Etten

• Garka BV, Lathum

• HPCM Ebbers beheer, Doetinchem

• JAWS BV, Terborg

• Juncker Bike Parts, Apeldoorn

• Klaassen Installatietechniek BV, Wehl

• Kuppens Kunststoffen en Aluminium BV, Wehl

• Leeuwis Elektrotechniek, Velp

• Rensink BV, Deventer 

• Ronald Gerressen Vastgoed onderhoud, Duiven

• Rudie Jansen  Schilders en Totaalonderhoud, Ulft

• Schenning & Regtering Bouwadvies, Duiven

• Schildersbedrijf Albert Verhoeven BV, Arnhem

• Schoonmaakbedrijf De Veluwe BV, Bennekom

• ’t Pömpke Verhuur en Evenementenservice, Gaanderen

• Van der Velden Rioleringsbeheer BV, Arnhem

• VvE Beheer Wiendels, Arnhem 

---

Club van Honderd bedankt!

Wat een avond!

Een uitverkocht Amphion, waarvan 360 gasten van de Club van Honderd. 
De Club van Honderd leeft, dat is wel duidelijk.
Geweldig om te zien dat steeds meer mensen zich bij ons aansluiten.
 
Het was een fantastische avond, waar wederom prachtige herinneringen gemaakt zijn, wij kijken er met een glimlach op terug. U ook? 
 
Natuurlijk nodigen we u weer van harte uit bij het komende Steenoven-concert en wij gaan samen met het bestuur van het Ettens Mannenkoor broeden op een mooi concert voor de leden van de Club van Honderd in 2017.

Ook deze club sponsors bedanken we hartelijk voor hun steun en vertrouwen!

Het bestuur van de Club van Honderd: vlnr Niels Berendsen, Wilma Geurts, Rudy Rougoor, Gonny Pastoor en Jos ter Steeg

---