We zijn trots dat we u het eerste exemplaar van onze nieuwsbrief mogen toezenden. In dit jubileumjaar zullen we nog vijf nieuwsbrieven uitbrengen. Middels dit medium blijft u op de hoogte van alle activiteiten in ons jubileum jaar zoals:

  • het grote jubileumconcert "100Years 100Voices" op 6 juli
  • de expositie in molen de Witten
  • de jubileumloterij

Tevens geven we u een kijkje achter de schermen, in deze nieuwsbrief ziet u de wording van de sponsorzuil. We hopen dat de nieuwsbrief u aanspreekt! Veel lees en kijkplezier.

Hartelijke groet, de PR commissie 2013 van het Ettens Mannenkoor.

Sponsorzuil

Om ons jubileumjaar vorm te geven zijn verschillende commissie samengesteld. Eén van deze commissies houdt zich bezig met als wat sponsoring betreft. Eén taak van de sponsorcommissie is het realiseren van een sponsorzuil, welke moet komen bij de verkeerslichten aan de Slingerparallel in Etten. Twee maart gaat deze zuil geplaatst worden, het wordt een race tegen de klok.

Nadat een adviseursbureau de zuil had doorgerekend en de vergunning door de gemeente was verleend, kon de bouwploeg aan de slag. Er wordt door vrijwilligers en medewerkers van Arendsen Staalbouw hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Verschillende avonden en zaterdagen zijn inmiddels  "opgeofferd" maar klaar is de zuil nog niet. Zaterdagmiddag, 2 maart, zullen we het  weten! De bijgevoegde foto's geven een indruk hoe de zuil eruit komt te zien.

Wat weetjes over de zuil

  • 15 meter hoog
  • 1500 kg
  • Elke zijde is 2,3 meter
  • ca 200 manuren

Bijgevoegde foto's geven een beeld hoe de zuil eruit komt te zien.

Voormalig bestuurslid aan het woord

Hoe kijken oud bestuurs- en commissieleden terug op jubilea en de bijbehorende traditionele grote concerten. We vroegen het hen en deze keer komt Henk Ruessink aan het woord. Hij was als bestuurslid betrokken bij 90 jarig bestaan van het koor.

Henk Ruessink

Voormalig bestuurslid Ettens Mannenkoor

Hoe kijk jij naar het jubileumjaar als oud bestuurslid?

Ik heb het 90 jarig jubileum als bestuurslid meegemaakt en herinner me dat het jubileumjaar een extra druk op dirigent en bestuur legde om er iets moois van te maken. Uiteraard wil je als bestuurslid iets bijzonders en groots organiseren, maar je weet ook dat het niet gemakkelijk wordt, veel tijd vergt en het koor mogelijk een groot financieel risico loopt. Deze afweging tussen enerzijds ambitie en anderzijds de soms beperkte mogelijkheden is lastig, vasthoudendheid en overtuigingskracht bepalen dan of het uiteindelijk lukt. Ben nu blij dat ik niet (meer) in het bestuur zit, zou er op dit moment niet voldoende tijd aan kunnen spenderen, daarom alle lof voor de bestuursleden van nu voor hun inzet.

Hoe ervaar jij het om van de andere kant mee te maken (nu als lid)?

Vorig jaar had ik als EMK lid het gevoel dat het lang duurde voordat er concrete voorstellen voor het 100 jarig jubileum naar buiten kwamen. Ook maakte ik mij zorgen over de gevolgen van de crisis en in mijn ogen late start van de sponsoring en PR, omdat ik uit ervaring weet dat deze cruciaal zijn voor het uiteindelijke succes.

Heb je een gouden tip/advies voor het bestuur/commissies?

Als wij als EMK geen risico's meer aandurven en altijd aan de veilige kant blijven, kunnen we geen bijzondere evenementen, concerten en reizen meer organiseren en zullen we geen jonge leden trekken. Mijn advies aan het bestuur, dirigenten, commissies en leden: blijf bereid om risico's te nemen. En zorg dat wij als leden enthousiast (kunnen) worden door ons vroeg te informeren en te overtuigen, dan zullen wij met ons allen dat risico maar ook het succes als EMK willen dragen.

Waarom raad jij aan om naar jubileumconcert EMK te gaan?

Dit jubileumconcert van het 100 jarig EMK met Guido’s Orchestra dat wil je als zanger niet missen, omdat het ons veel zangplezier, voldoening en waardering gaat opleveren. Als bezoeker mag je het jubileum concert met Guido's niet missen omdat je "erbij wil zijn" en er over 25 jaar nog over gesproken wordt.

Wat is jouw meest mooie herinnering aan een jubileum van EMK?

De deelname aan de Carmina Burana in 1994, ook in de tennishal in Gendringen, heeft toen een diepe indruk op mij als jong (9 maanden lid) EMK lid gemaakt. Ik hoop en verwacht dat veel leden en gasten in 2013 tijdens het jubileum concert ook een dergelijke diepe muzikale indruk mogen ervaren, inclusief ik zelf.

Contract Keifit getekend

Zaterdag morgen, 22 december 2012, negen uur 's-morgens is het dagelijks bestuur van het Ettens Mannenkoor op bezoek bij Walter Tenten. Walter is eigenaar van Keifit Gendringen. Het Ettens Mannenkoor heeft voor haar concert van 6 juli 2013 het oog laten vallen op de ruime tennishal. Het contract is getekend, dit wordt de locatie voor ons "100Years 100Voices" concert samen met Guido's Orchestra.


Lees online.

Commissie van Aanbeveling

Om het jubileumconcert te promoten heeft het koor een Commissie van Aanbeveling ingesteld. Hierin hebben diverse regionale en (inter)nationale prominenten belangeloos zitting genomen. In deze nieuwbrief komen Soundmixshowwinnares Erna Hemming en Ettens Mannenkoor voorzitter Chrysto Wormskamp aan het woord. Ze vertellen over hun ervaringen, herinneringen en beeld over het Ettens Mannenkoor.

Erna Hemming 

Winnares Soundmixshow

Wat is jouw beeld van EMK?

Voor mij is het Ettens Mannenkoor een solide koor met trouwe leden die allemaal de basisbehoefte voelen om naast de dagelijkse beslommeringen in onze hectische 'snelle' maatschappij, een eenheid te willen vormen in muziek en zang. Het koor heeft de ambitie om net boven het gemiddelde van een amateurkoor uit te willen stijgen, en dat lukt!

Waarom vind je het EMK anders dan andere koren?

Er heerst een gezellige, ongedwongen en warme sfeer, maar als er gewerkt moet worden is er absolute concentratie en inzet om het hoogst mogelijke te bereiken onder de bezielende leiding van repetitor en dirigent Nick Moritz, die durft in te zetten op kwalitatief hoogstaand muzikaal werk.

Omdat het repertoire zo breed is ingezet, is er letterlijk voor jong en oud ruimte binnen dit omvangrijke mannenkoor. Dat is opmerkelijk in vergelijk met de meeste regionale (mannen)koren waar de vergrijzing tegelijkertijd voor grotere terugloop van aantal leden betekent.

Wat is jouw meest mooie herinnering aan EMK?

Als solist heb ik natuurlijk als hoogtepunt ervaren de prachtige uitvoering van het bijzondere koorwerk in mijn eigen stuk 'Cantico delle Creature'. Het was voor mij heel bijzonder om dit live met zo'n enorme mannenmassa achter me te mogen uitvoeren. De liefde en het respect waarmee het Ettens Mannenkoor dit stuk heeft ingestudeerd en uitgevoerd is iets om nooit te vergeten. Mocht ik in de gelegenheid zijn opnieuw eens met het Ettens Mannenkoor een uitvoering te kunnen doen, zal ik het direct als een zeer warm welkom ervaren met het vertrouwen dat de kwaliteit zeer goed zal zijn in hetgeen er op het podium wordt neergezet.

Waarom raad jij aan om naar jubileumconcert EMK te gaan?

Het publiek kan dus rekenen op een imposant, statig koor dat staat als een huis, waarin kwaliteit en variëteit in repertoire hoog in het vaandel staat. Enthousiasme, inleving en passie voor de muziek is duidelijk hoor- én voelbaar. Het feit dat er achter de schermen een heerlijk sympathieke sfeer en ongedwongenheid heerst, werkt juist nóg sterker door op het podium waar de eenheid van het koor goed merkbaar is.

Chrysto Wormskamp

Voorzitter Ettens Mannenkoor

Wat is jouw beeld van EMK?

Het Ettens Mannenkoor heb ik leren kennen tijdens het eerste Steenovenconcert te Etten, nu 15 jaar geleden. Direct werd ik gegrepen door de bronzen klanken van de zangers, de muziek kwam bij mij binnen en raakte mij. Die avond nog heb ik mij opgegeven als lid, want daar wilde ik graag bij zijn!

De muziek en klank van het koor raken mij en velen met mij nog steeds, en dat is een echte kick!

Wat mij opvalt aan de mannen binnen het koor is de kameraadschap die men voelt bij elkaar. Er worden natuurlijk best kritische uitingen naar elkaar gedaan, maar als puntje bij paaltje komt staan de mannen schouder aan schouder samen te zingen. Men kan elkaar vertellen wat dwars zit maar men vangt elkaar ook op in nood, iedereen helpt waar hij kan.

Waarom vind je het EMK anders dan andere koren?

Het Ettens Mannenkoor is anders dan andere koren om de kameraadschap met elkaar, zoals al geschreven. Verder kenmerkt het koor zich door relatief jonge zangers en repertoire. Een zaak die bovenal tekenend is voor het Ettens Mannenkoor is de bereidheid de nek boven het maaiveld uit te steken door nieuwe zaken aan te pakken. Nog iets aparts is de ondernemingszin van het koor; telkens worden nieuwe uitdagingen aangegaan waarvoor een ander koor terugdeinst. Door de gezamenlijke energie komen projecten van de grond waar anderen nog niet aan gedacht hebben.

Wat is jouw meest mooie herinnering aan EMK?

De mooiste herinnering aan het Ettens Mannenkoor is de reis naar Verona, Italië. Daar werd een concours gehouden waarvoor het koor zich inschreef en zelfs goed scoorde. De busreis door prachtige landschappen, enorm veel lachen om en met elkaar, hotel op stelten met ad hoc concert, de bonte avond in de kelder en de stadswandeling door Verona heugen mij nog goed. Voor mij was het de eerste reis van een week met elkaar en een opeenstapeling van lach-of-ik-schiet momenten.

Waarom raad jij aan om naar jubileumconcert EMK te gaan?

Het Jubileumconcert op 6 juli moet U zeker bezoeken om te ervaren waartoe muzikanten en zangers in staat zijn als zij van harte voor U spelen en zingen. In onze eigen Achterhoekse muziektempel Keifit in Gendringen komt een spektakel dat U zal verbazen. Niet alleen de Heineken Music Hall of het Gelredome overspoelen de bezoekers met een pop-meets-classic show, ook het Ettens Mannenkoor met Guido’s Orchestra staan voor een avondvullende beleving van muziek. Dit nooit gehoord evenement moet U zeker meemaken om erover te kunnen meepraten – als U nog woorden kunt vinden na zo’n muzikale overvloed.

Fons Krabben koninklijk onderscheiden

Fons Krabben geëerd met een lintje.

De jubileumreceptie voor het 100-jarig bestaan van het Ettens Mannenkoor kreeg voor koorlid Fons Krabben zondag een extra feestelijk tintje. Terwijl hij op het podium als vanouds een solo ten beste gaf, werd hij overvallen door de binnenkomst van zijn voltallige familie in bijzijn van burgemeester Henk Heijman van de gemeente Oost Gelre. ...

Lees online.

Jublieumjaar Ettens Mannenkoor met receptie van start

Het Ettens Mannenkoor bestaat in 2013 honderd jaar. Met een receptie zondag 6 januari bij zaal Köster werd het startschot gegeven voor een jaar vol activiteiten. Vanaf 10.30 uur waren gasten en vrienden welkom voor de eerste viering van het jaar. Het koor zong een aantal succesnummers en keek in een miniconcertje tevens vooruit naar het grote jubileumconcert op 6 ...

Lees online.

Sponsoren

Onze ambitieuze plannen voor 2013 kosten geld, veel geld zelfs. Zonder financiële hulp is het niet mogelijk om deze te realiseren. Wij zijn onze sponsoren dan ook zeer erkentelijk voor hun bijdrage! Deze lijst is nog niet compleet. Ook u kunt sponsor worden. Hoe? neem geheel vrijblijvend contact met ons op.