Jaargang 6 nummer 3, december 2018

 

 

 

Beste lezer van onze digitale nieuwsbrief 

 

 

Ja ik wil!

Velen hebben zich in de afgelopen jaren via de Club van Honderd verbonden aan het Ettens Mannenkoor. Met deze steun hebben we al veel kunnen realiseren voor het koor. 

Denk aan de jarenlange bijdrage aan de gage van onze vocal coach Armanda ten Brink, in 2013 werd het hele koor in een mooi modern kostuum gestoken. In 2014 werden er nog 5 nieuwe zangers verrast met het kostuum en onlangs hebben we weer een aantal nieuwe zangers in het nieuw gestoken.

Dit jaar heeft het koor dit bijzondere concert uitgekozen voor de leden van de Club van Honderd. De leden van de Club van Honderd worden van harte uitgenodigd voor het concert op zaterdagavond 22 december. Een exclusief concert voor de leden van de Club van Honderd en introducés met als gast de Ulftse Nachtegalen, dit jaar nog gekroond als beste koor van Gelderland en vierde van Nederland. Uiteraard staan onze enthousiaste mannen van de regelingscommissie weer klaar om de gasten te ontvangen.

Dit jaar vieren we alweer veertig jaar Club van Honderd. Wat er in deze veertig jaar is gebeurd is onvoorstelbaar. Het koor is levendig en bloeiender dan nooit tevoren. Natuurlijk komt dit voornamelijk door het koor en muzikale leiding, maar een stevige, trouwe en betrokken achterban is zeker zo belangrijk. Daarmee bedoel ik, onder andere, de mensen die enthousiast zijn na een optreden of zelfs af en toe een traan wegpinken van ontroering. 

Door "Ja ik wil!" te zeggen en lid te worden van de Club van Honderd verzekert u zich van een stuk betrokkenheid bij het koor. Samen sterk geldt voor de zang en ook voor het support. De Club van Honderd bewijst die kracht al veertig jaar. Doet u dit deze week nog, dan ontvangen wij u graag op zaterdagavond 22 december.

Met vriendelijke zangersgroet,
Niels Berendsen
voorzitter Club van Honderd van het Ettens Mannenkoor

---

De Club van Honderd bestaat 40 jaar!

Vanwege het 40 jarig jubileum van de Club van Honderd in 2018 willen we alle vrienden van het Ettens Mannenkoor een stukje historie laten lezen: In de nazomer van 1977 lag Jo Egberts ziek op bed, terwijl zijn gedachten naar zijn geliefde Ettens Mannenkoor uitgingen. Hij was op dat moment al een kleine 50 jaar lid van dit koor.

Er waren eerder die avond enkele bestuursleden van het EMK op ziekenbezoek geweest, die hem in vertrouwen hadden verteld dat het bestuur een uitnodiging had ontvangen voor een grote concertreis naar Canada in het jaar 1979. Maar ….... de financiële haalbaarheid van een dergelijke reis was een voorzien probleem. Er werd al gemompeld over een kastekort, want Pierre Smeets had zijn dirigentenstok overgedragen aan de beroepsmusicus Christoph Niesemann, die natuurlijk hoger gesalarieerd moest worden. En er moesten eigenlijk nieuwe kostuums komen. De onkosten van de concerten, die ze graag op een zo hoog mogelijk niveau wilden houden met solisten en een zo goed mogelijk orkest, rezen door de voortschrijdende inflatie de pan uit. De contributie (op dat moment zo’n honderd gulden per jaar) vonden bestuur en leden hoog genoeg. Hoe moest dat verder met zo’n prachtkoor in de toekomst?

Jo Egberts

Jo Egberts zag het zwaar in en kon die nacht de slaap slecht vatten. Hij zag die nacht zalen vol publiek, wild enthousiast over het EMK en dacht als we per jaar duizend mensen eens een brief over ons koor schrijven dan zal toch zeker 10% reageren. Stel je voor: honderd reacties en als die dan ook nog eens bereid zijn honderd gulden per jaar te doneren en dat ook nog eens tot in lengte der dagen. Zo ontsproot tijdens deze doorwaakte nacht uit het meesterbrein van Jo Egberts het idee voor de Club van Honderd.

In januari 1978 ging de Club van Honderd, onafhankelijk van het EMK van start. De voorzitter was Wim Gerritsen, penningmeester Jacques van Gool en twee bestuursleden van het EMK, Jan Booms en Remy Slutter, waren bereid het bestuur van de Club van Honderd te vormen. De heer en mevrouw Egberts ontvingen als een van de eersten een certificaat van de Club van Honderd. Jaren later ontving mevrouw Egberts ook het 1100e certificaat. In maart 1979 werd tijdens een repetitieavond het honderdste certificaat uitgereikt aan de heer Guus Mulder.

De opbrengst van het eerste jaar kon direct als geldelijke bijdrage (8.000,- gulden) aan de trans-atlantische concertreis van het Ettens Mannenkoor naar Canada geschonken worden. Precies zoals Jo het zich had voorgesteld.

Voor het 70-jarig bestaan van het EMK in 1983 heeft de CvH bijgedragen in de aanschaf van nieuwe smokings. Er werd een cheque van ruim 22.000 gulden aangeboden. Tijdens het jubileum galaconcert op 12 november 1983 droeg het koor deze smoking voor het eerst.

1983 De Club van Honderd biedt voorzitter Roel Samplonius een cheque aan voor nieuwe kostuums. Van links naar rechts Remy Slutter, Jan Booms, Roel Samplonius, Jacques van Gool en Wim Gerritsen

In februari 1990 mocht de Club van Honderd de 1000e certificaathouder verwelkomen. De heer en mevrouw Van Dam uit Varsseveld waren de gelukkigen en zij werden voor het koor gefeliciteerd en uiteraard door het koor toegezongen. Dit was toch een hoogtepunt, dat bereikt werd na 12 jaar bestaan van de CvH. Duizend certificaten van honderd gulden waren inmiddels verstrekt. Inmiddels had de CvH een vaste kern van jaarlijks zo’n 60 certificaathouders in zowel binnen- als buitenland.

Concert voor de Club van Honderd bij Köster 25-10-2014

In 2018 is de Club van Honderd nog steeds actief en draagt onder andere bij aan de vaste lasten van het koor. Het koor besteedt deze financiële bijdrage aan zaken die de kwaliteit van concerten bevorderen, zowel qua zang als qua uitstraling. Zo zijn in het verleden onder meer concertkleding tot complete kostuums aangeboden, maar ook een concertpodium. Ook wordt een bijdrage geleverd aan speciale scholingsprojecten en de kosten voor de vocal coach.

De Club van Honderd probeert ook de band tussen de leden van de Club van Honderd en het Ettens Mannenkoor sterk te houden door de gelegenheid te bieden aanwezig te zijn op speciale concerten en dan net iets extra’s te bieden, maar ook de leden uit te nodigen om deel te nemen aan concertreizen of andere uitstapjes, waarbij ook de betrokkenheid en de gezelligheid onderstreept kan en mag worden. 

Wilma Geurts

bestuurslid van de Club   van Honderd van het Ettens Mannenkoor en redactielid van De Stemband

Bron: Stemband 2018-01

---

Fijne vrienden

Het EMK heeft in de mannenkoorwereld een klinkende naam. Dat dankt de vereniging aan meer dan honderd trouwe zangers, een actief bestuur en een uniek artistiek team, maar zeker ook aan haar fijne vrienden. Veertig jaar geleden werd de Club van 100 in het leven geroepen om een eerste reis naar Canada financieel voor alle leden mogelijk te maken. De club van vrienden bleef bestaan en maakte in de loop van veertig jaar vele bijzondere projecten mogelijk. Zonder het vangnet van deze stichting waren grote concerten met de Carmina Burana of Guido's Orchestra moeilijk te realiseren geweest. Verder hielp de Club van 100 bij de aanschaf van kleding en wordt ook de vocal coach uit de kas van de stichting betaald. Zo wordt al sinds jaar en dag actief bijgedragen aan de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het koor. 

Speciale band

Het koor en haar leden koesteren de bijzondere band die met de Club van 100 is ontstaan. Leden  van de club worden betrokken bij het reilen en zeilen van het koor en krijgen jaarlijks een concert aangeboden. Dan legt het koor de vrienden zoveel mogelijk in de watten. Ook bij jubileumconcerten mogen leden van de club op extra aandacht rekenen. De band tussen het koor en haar vrienden is de laatste jaren verder versterkt door de mogelijkheid om met koorreizen mee te gaan. Praag is in september 2019 het volgende reisdoel waarvoor kan worden ingeschreven. 

Kerstconcert 2018

Bij veertig jaar bestaan van de club past een feestje in de vorm van een bijzonder jubileumconcert. Geen jubileumconcert voor het koor zelf, dat komt nog dubbelop in februari en maart 2019, maar een feestelijk kerstconcert speciaal voor de jarige Club van 100.

Ulftse Nachtegalen 

Het koor is zaterdag 22 december te horen in nieuwe en vertrouwde kerstmuziek. Met de Ulftse Nachtegalen is een passende gast uitgenodigd en Armanda laat zich niet onbetuigd. In de kerk te Etten verwent het koor haar vrienden met koorzang.  Aan de overkant bij Köster is vervolgens alle gelegenheid om de vriendschapsbanden verder aan te halen onder genot van een hapje en een drankje. 

Nick Moritz

dirigent

---

Lid worden van de Club  van Honderd?

Als het bovenstaande u aanspreekt en u zou het speciale concert van 22 december om 20.00 uur in de Martinuskerk in Etten willen bijwonen van het Ettens Mannenkoor in samenwerking met de Ulftse Nachtegalen, dan kunt u nu nog lid worden van de Club van Honderd. Het belooft een prachtig concert in kerstsfeer te worden!

De Club van Honderd kent twee gangbare lidmaatschappen. Voor 50 euro beschikt u over twee kaarten (gratis of met korting) voor jaarlijks een speciaal concert en voor 100 euro heeft u recht op vier van die kaarten. U krijgt jaarlijks viermaal het verenigingsblad De Stemband en krijgt de kans om mee te gaan met een concertreis van het koor.

Om lid te worden kunt u kijken op onze site www.ettensmannenkoor.nl. Bovenaan in de balk ziet u staan "steun ons". Als u daarop klikt krijgt u informatie te zien van de Club van Honderd en onderaan een invulformulier om lid te worden. Als u dat invult en elektronisch verzendt kunt u snel lid worden en 22 december het concert nog bijwonen (en als u dat wilt ook in aanmerking komen voor deelname aan de concertreis naar Praag in vanaf 6 september). Wij zien u graag!

Het bestuur van de Club van Honderd: van links naar rechts Niels Berendsen, Wilma Geurts, Rudy Rougoor, Gonny Pastoor en Jos ter Steeg

---

Agenda

- 22 december 2018 20.00 uur Jubileum (Kerst)concert voor leden van de veertigjarige Club van Honderd St. Martinuskerk Etten

- 16 februari 2019 19.30 uur Concert met Harmonie Concordia Eefde Hanzehof Zutphen

- 16 maart 2019 20.00 uur Concert met Harmonie Concordia Eefde Amphion Doetinchem. Kaarten voor dit concert kunt u bestellen bij Amphion via www.amphion.nl/programma/ettens-mannenkoor-muziek-uit-film-en-games/16-03-2019-20-00/

- 5-6-7 juni 2020 Van Bezetting tot Vrijheid Etten

Zie ook www.ettensmannenkoor.nl

---
---