Jeugd aan het roer bij het Ettens Mannenkoor

Jeugd aan het roer bij Ettens Mannenkoor.

Zoals bij de meeste mannenkoren zijn bij het Ettens Mannenkoor (EMK) de grijze koppies in de meerderheid. Toch blijkt het bekendste koor uit de Achterhoek nog aantrekkelijk voor jongere zangers. Vier van die jongere leden zijn in de Corona periode toegetreden tot het bestuur. “Dit is een fantastische club”, weet het viertal. “Dan moet je ook een paar stappen extra willen doen om de vereniging gezond de toekomst in te schieten.

ETTEN – De nieuwe voorzitter Niels Berendsen (41) en zijn kompanen Rudy Wieskamp (42), Dennis Roes (42) en Marc Leuverink (48) steken het niet onder stoelen of banken. “Zingen bij het Ettens Mannenkoor is elke maandag en bij elk concert weer een geweldige belevenis. Natuurlijk, het biertje na afloop gaat er ook goed in, maar dat je samen muziek maakt is toch uniek. Door de Corona ligt de zang nu stil en veel leden missen dat enorm. De ledenvergadering in april is ook niet door gegaan. In die vergadering had de aanvulling van het bestuur al beslag moeten krijgen. Maandag 6 juli hebben we uiteindelijk een speciale vergadering gehad waarin wij als nieuwe bestuursleden zijn geïnstalleerd. De leden hadden daarvoor via de mail al kunnen stemmen.”

Chrysto Wormskamp (56) was de afgelopen negen jaar voorzitter van het EMK. Hij maakte als voorzitter hoogtepunten als het honderdjarig bestaan, concertreizen naar Wenen, Praag en München, unieke filmconcerten en de altijd bijzondere steenovenconcerten mee. “Voor mij was elk concert opnieuw een feest. Ik ben tien jaar lang trots geweest op ‘de kearls’. De Corona crisis is een domper. We proberen met het bestuur contact te houden met de leden en via internet en apps krijgen leden ook oefeningen thuisgestuurd. Voor dit jaar stonden er een aantal prachtige projecten en concerten op de rol. Dat valt nu in het water, verschrikkelijk jammer gewoon.”

“Het wordt spannend”, neemt Niels Berendsen het stokje in het gesprek naadloos over. “We willen dolgraag weer gaan zingen, maar het moet wel verantwoord zijn. Op het moment wordt onderzocht hoe het zo veilig mogelijk kan. Tegelijk zijn we ons er van bewust dat er geen garanties zijn. Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik werd gevraagd om voorzitter te worden en ik heb een jaar meegelopen met het bestuur. Mijn eerste gedachte was ‘We moeten met z’n allen het koor klaarmaken voor de toekomst’. Daar horen ledenwerving, gezonde financiën en aantrekkelijkheid richting publiek bij. Een mooie opdracht waar ik als voorzitter graag de schouders onder wil zetten. De Corona maakt het niet gemakkelijker en juist daarom ben ik blij dat een ervaren deel van het bestuur aanblijft terwijl er zich spontaan drie van de jongere leden voor hulp hebben aangemeld. Samen met de leden gaan we het rooien!”

Niels Berendsen krijgt de voorzittershamer van oud voorzitter Chrysto Wormskamp