STREEP DOOR “VAN BEZETTING TOT VRIJHEID” ETTEN

 
 
 
 
 
 
 
 

Het Ettens Mannenkoor heeft helaas moeten besluiten om het grote bevrijdingsevenement “Van Bezetting tot Vrijheid”, in het kader van 75 jaar vrijheid, te cancelen. Het openluchtgebeuren in het oude centrum van Etten stond gepland voor juni 2020. Eind 2019 waren nagenoeg alle 3000 toegangskaarten al aan de man/vrouw gebracht. Eind maart 2020 werd duidelijk dat het land in een strenge lockdown ging en dat betekende dat “Van Bezetting tot Vrijheid” geen doorgang kon vinden. Een enorme deceptie voor het Ettens Mannenkoor, de deelnemende verenigingen, vrijwilligers, bedrijven, sponsoren en organisaties.

De afgelopen 2 jaar heeft de coronapandemie de wereld in een wurggreep gehouden en maakt het nagenoeg onmogelijk om een groot evenement te organiseren. Het Ettens Mannenkoor heeft inmiddels een aantal pogingen achter de rug om iets te bedenken om het bevrijding-spektakel toch doorgang te laten vinden. Vorig jaar is er nog een plan uitgewerkt om het oorlogsverhaal te verfilmen maar ook dat bleek door corona niet haalbaar. Daarop werd besloten om het evenement te verplaatsen naar eind oktober 2022. Dan, zo werd geredeneerd, zal de situatie wel weer normaal zijn. Ook werd nu gekozen om te gaan zoeken naar een binnen-locatie en die werd gevonden bij Kaak in Terborg. Het stuk werd aangepast en herschreven en enthousiast werd de organisatie weer opgestart.

Echter de praktijk leerde ons het afgelopen jaar dat ondanks vaccinaties en een boosterprik het land toch weer in een lockdown moest. Weer konden de meewerkende muziek en zangverenigingen niet repteren zodat nu al bijna twee jaar het verenigingsleven nagenoeg stil staat met alle nadelige gevolgen van dien.

De organisatie staat nu op het punt om met alle bedrijven, verenigingen, organisaties, vrijwilligers en sponsoren weer afspraken en contracten af te sluiten voor het evenement eind oktober dit jaar. Ondanks dat het land nu weer te maken heeft met de broodnodige versoepelingen is er geen enkele instantie of adviesorgaan die kan garanderen dat de situatie zo zal blijven. Je verzekeren tegen corona lukt niet. Algemeen wordt aangenomen dat de wereld voorlopig moet leven met het coronavirus dat onder ons zal blijven. Dat betekent dat er in het najaar mogelijk weer sprake is van nieuwe varianten, oplopende besmettingen en dito maatregelen. et betekent in de praktijk, dat je zelf geen baas meer bent van je eigen evenement.

Het is onmogelijk om grip en controle te krijgen op de situatie en daardoor veel spanning en stress bij deelnemers en organisatie. De kans is zeer aanwezig dat door besmettingen binnen de toneelvereniging, figuranten, zangers en muzikanten, er deelnemers zullen uitvallen en dat alleen al maakt het doorgaan zeer lastig. Bij het opnieuw annuleren van het evenement zullen de annuleringskosten voor het mannenkoor zijn en dat kan en wil de vereniging niet voor haar rekening nemen. Het voortbestaan van het Ettens Mannenkoor staat dan op het spel en dat kan nooit de bedoeling zijn.

In de bijna 110-jarige geschiedenis van het Ettens Mannenkoor is het niet doorgaan van dit bevrijdingsevenement, wat een historisch hoogtepunt had moeten worden, een enorme teleurstelling. Vijf jaren van noeste arbeid zijn verloren gegaan en wat hadden wij onze bevrijders van de Tweede Wereldoorlog graag willen danken en eren voor hun heldendaden. Vele duizenden soldaten zijn voor onze vrijheid gesneuveld en met dit bevrijding-spektakel hadden wij dit feit willen doorgeven aan jonge generaties met de bedoeling om het nooit te vergeten.

Hoe nu verder?

Uiteraard willen wij als het Ettens Mannenkoor, de gedane afspraken en zaken, graag op een correcte manier met sponsoren, verenigingen, bedrijven en kaarthouders afhandelen. Sponsoren worden allemaal persoonlijk benaderd over de afhandeling. De kaarthouders stellen wij in de gelegenheid om de kaart(en) in te leveren en het geld terug te ontvangen. Daarvoor hebben wij een aantal mogelijkheden uitgewerkt. Indien u kaarten via de Club van Honderd heeft, dit graag erbij vermelden.

a. De toegangskaarten terugsturen naar het Ettens Mannenkoor t.a.v. Sjon Slutter. Adres; Dorpsstraat 9, 7075 AC Etten. Met vermelding van uw bankgegevens zodat wij het geld kunnen overboeken. In een envelop in de brievenbus bij Sjon Slutter, met uw gegevens, kan natuurlijk ook en ook dan wordt het geld overgemaakt.

b. Op zondag 20 maart en zondag 3 april, van 12.00 uur tot 15.00 uur, stellen wij u in de gelegenheid om persoonlijk het geld terug te krijgen voor uw kaarten. Dat kan in zaal Köster, Dorpsstraat 24 te Etten. De betaling zal niet contant plaatsvinden maar via een overboeking.

Tot de datum 21-10-2022 stellen wij u in de gelegenheid om de kaarten ter creditering terug te doen. Daarna sluit deze mogelijkheid. Het geld van de kaarten die niet zijn ingeleverd vloeit dan terug in de kas van het Ettens Mannenkoor. Geld dat het koor heel goed kan gebruiken om het hoofd boven water te houden in deze bijzondere zware tijden voor vrijwel alle culturele verenigingen in het land.

Alvast grote dank in het vertrouwen dat u heeft gesteld in het Etten Mannenkoor en wij hopen u snel weer welkom te mogen heten op een concertavond.

Verblijven wij met vriendelijke groeten,

Het Ettens mannenkoor

Comité “Van Bezetting tot Vrijheid”.